Radar · Politik

Extremvåg befaras i EU-valet: ”Vakna upp”

Extremhögern kan bli en vinnare i kommande EU-valet i sommar.

Populister, extremhöger och Rysslandsvänner. De kan bli några av vinnarna i EU-valet i juni, enligt en ny opinionsstudie från tankesmedjan ECFR.

Det handlar om en ”rejäl högersväng”, enligt ECFR (European Council on Foreign Relations), som sammanställt opinionsstatistik från de 27 EU-länderna inför sommarens val.

Då avses inte i första hand den traditionella högern inom exempelvis EPP (Europeiska folkpartiet), som i och för sig väntas förbli störst i EU-parlamentet. Nej, de som väntas växa är mer extrema krafter.

”Det finns stor möjlighet för att Rysslandsvänliga partier tar plats i den kommande kammaren”, skriver ECFR, och nämner tre mandat som kan gå till bulgariska politiker med uttryckt stöd för Moskva-regimen.

Mer skepsis

Även EU-skeptiker i allmänhet, populister och extrema partier på både höger- och vänsterkanterna spås växa. Enligt studien kan detta innebära ökande faror för upprätthållandet av lag och rätt i unionen, samt mer skepsis i kampen mot klimatförändringar och i synen på invandrare.

Ledare i den politiska mittfåran behöver ”vakna upp”, varnar Simon Hix, en av studiens författare. Annars riskerar valet att leda till en alltmer splittrad och svårstyrd världsdel, just när ”det behövs ett kraftfullare Europa på den globala scenen”, skriver han.

Fem månader

Dessutom kommer EU-valet 6–9 juni bara fem månader före USA:s val i november. Om Donald Trump då återkommer som president väntas USA vända sig mer inåt, vilket kan stärka sådana tendenser även i Europa – och lämna geopolitiken mer öppen för krafter som den växande supermakten Kina.

Simon Hix skriver att etablerade politiker i EU måste kunna berätta och förklara att ”det är de, och inte kandidater i de politiska utkanterna, som är mest lämpade att upprätthålla grundläggande europeiska intressen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV