Radar

Tusentals manifesterar för Ukraina

Erik Ramanathan, USA:s ambassadör i Sverige, under manifestationen på Sergels torg.

Tusentals personer har samlats vid Sergels torg i centrala Stockholm för en manifestation för Ukraina på tvåårsdagen av Rysslands invasionskrig.

– En sådan här manifestation är viktig för ingen får glömma Ukraina. Folk dör fortfarande, min farbror har dött i kriget. Man måste förstå att Ryssland inte kommer att sluta, de kommer fortsätta döda oss just för att vi är ukrainare, säger Natasha från Kiev, insvept i Ukrainas flagga.

– Jag är glad över att så många är här för att visa sitt stöd. Att Ulf Kristersson är här betyder jättemycket, fortsätter hon.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är öppningstalare vid manifestationen och inleder med en tillbakablick.

– Jag minns den här dagen för ett år sedan. Och vi minns alla den här dagen för två år sedan. När vi sågs här förra gången skickade vi en viktig signal – till både vänner och fiender: att vi står på frihetens och demokratins sida.

– I dag – två år efter den fullskaliga invasionen – ger vi ett ännu viktigare besked: att där står vi kvar. Vid Ukrainas sida, på frihetens sida – och så länge det krävs.

Han citerar vidare sin ”kloka danska kollega” Mette Frederiksen: ”Ingen av oss har rätt att vara krigstrött, så länge Ukraina inte är det”.

– Den samlade svenska insatsen är ingenting mot Ukrainas, men samtidigt så stor att jag inte kan räkna upp allt som görs. Det gör mig stolt som svensk och det gör mig stolt som statsminister, säger Kristersson.

Även S-ledaren Magdalena Andersson, artisten Eva Dahlgren och Kommunals ordförande Malin Ragnegård finns bland talarna.

Magdalena Andersson lovade också hon fortsatt stöd till Ukraina:

– Den ryska regimen ska ställas till svars för sina krigsbrott. Vi ska fortsätta stötta Ukraina på alla sätt som är möjliga till den sista ryska soldaten har åkt hem, säger hon.

Bakom manifestationen står Nordic Ukraine forum, aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina och Måndagsrörelsen.

Mikael Widerberg/TT

Kristina Erkenborn/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV