Radar · Miljö

Schweiz vill utreda solar engineering: ”Som att öppna pandoras ask”

Att blockera solinstrålningen genom att spruta ut partiklar i det yttersta skiktet av atmosfären skulle i teorin tillfälligt kunna hejda uppvärmningen, utan att ta itu med de grundläggande orsakerna.

Inför att FN:s miljömöte öppnar på måndag vill Schweiz inrätta en expertgrupp som kan utreda hur solinstrålning kan hejdas på artificiell väg, som ett sätt att dämpa effekterna av klimatförändringarna. Men forskare varnar för oavsiktliga följder. Det rapporterar Climate home news.

Att det är sent på moder jord har nog inte undgått någon. Möjligheten att klara av att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer, har dömts ut av en rad forskare. Hur farligt det är att passera gränsen delar forskarna, där IPCC:s chef Jim Skea, sagt att det inte är ett existentiellt hot, medan andra forskare, varnat för att konsekvenserna ändå kan bli ödesdigra. 

– Om man bygger ett flygplan garderar man sig mot de värsta tänkbara resultaten och man studerar dem noggrant. Även om jag förstår Jim Skea och IPCC, tänker jag att de ibland faller i fällan att faktiskt inte fullt ut anamma ett riskbaserat tillvägagångssätt, sa Tim Lenton, ledande forskare om tipping points, i en intervju med Syre i december.

”Som att öppna Pandoras ask”

Det faktum att vi nu är på väg att passera den omtalade gränsen, har nu fått Schweiz att lägga fram ett kontroversiellt förslag inför FN:s miljömöte, som börjar på måndag. Landet vill att mötet inrättar en expertgrupp som kan utvärdera riskerna med solar engineering (SRM). Tekniker som skulle kunna handla om att spraya små partiklar i det högsta skiktet av atmosfären för att på så sätt blockera solinstrålningen och därmed tillfälligt hejda uppvärmningen, utan att ta itu med de grundläggande orsakerna. En regeringsrepresentant säger till Climate home news att den föreslagna expertgruppen ”uppmanas att se till att staterna informeras om denna teknik, särskilt om eventuella risker och gränsöverskridande effekter”. 

2022 gick 400 forskare ut i ett öppet brev och krävde att teknikerna inte skulle användas. Enligt brevet var också FN, inklusive Unep – som är FN:s miljöförsamlings styrande organ, inkapabla att ”garantera en rättvis och effektiv multilateral kontroll över användningen av teknik för geoengineering av solenergi på planetär nivå”. De två forskare som Climate home news talat med är delade kring hur de ser på Schweiz förslag. Ines Camilloni, klimatforskare vid universitetet i Buenes Aires, anser att Unep skulle var väl lämpade att underlätta en transparent diskussion om SRM. Men Carl-Friedrich Schleussner som leder tankesmedjan Climate Analytics, är oroad.

– Du måste vara försiktig med oavsiktliga konsekvenser och överväga riskerna med att öppna en Pandoras ask, säger han till Climate home news.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV