Radar · Utrikes

Manuell miss kan ha fått månlandare att välta

Odysseus har skickat tillbaka en bild som den tagit på månens yta.

Den privata sond som landat på månen tycks ha vält. Någon hade glömt bort att manuellt slå på en säkerhetsbrytare innan start. Nu är det oklart vilken nytta sonden kan göra.

Det uppger vd:n Steve Altemus vid sondtillverkaren Intuitive Machines vid en pressträff. Odysseus verkar ha slagit i månens yta med ena foten först, och därefter lagt sig på sidan, vilandes på en sten.

Vissa delar verkar fungera. Exempelvis har landaren tagit och skickat ett foto.

Men några av antennerna pekar nedåt, vilket gör att de inte kan skicka eller ta emot data kopplat till forskningsexperiment som finns ombord.

– Det är verkligen en begränsning i vår förmåga att kommunicera och få dit rätt data för att få allt vi behöver för uppdraget, säger Altemus.

”En miss”

Klockan 00.39 natten mot fredagen meddelade Intuitive Machines i sin livesändning från landningen att deras sond klarat resan och landat som den skulle. Men Altemus säger att de uppgifterna byggde på feltolkad data.

Intuitive Machines navigationsteknik, som bygger på laser, fallerade under landningen, vilket tvingade personalen att göra en mjukvaruuppdatering och byta till ett alternativt, experimentellt Nasasystem. Altemus säger att problemet uppstod för att någon glömde bort att manuellt slå på en säkerhetsbrytare innan start.

– En miss från vår sida, konstaterar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV