Radar · Utrikes

Kuleba: Vi kommer att vinna kriget

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talade i FN på fredagen och försäkrade eventuella tvivlare att Ukraina kommer att besegra Ryssland.

Två år har gått sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina och i ett tal i FN vände sig Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till dem som tvivlar på att Ryssland kan besegras.
– Ukraina kommer att vinna kriget, sade Kuleba.

Han vädjade också till världens länder om att de ska stötta Ukraina i kampen mot Ryssland. Om stödet finns kommer Ukraina segra ”snarare förr än senare” sade Kuleba.

Storbritanniens utrikesminister David Cameron talade också han i FN:s generalförsamling. Han konstaterade att han märkt av att det finns en krigströtthet och att en kompromiss med Ryssland kan framstå som ett attraktivt alternativ. Men han påminde om att Rysslands president Vladimir Putin inte är intresserad av att kompromissa.

Mer ammunition

Storbritannien lovar på årsdagen 245 miljoner pund, motsvarande drygt tre miljarder kronor, till Ukraina för att öka produktionen av artilleriammunition. Landet är i akut behov av mer ammunition.

Storbritannien kommer också att leverera 200 antitankrobotar av typen Brimstone och har därmed givit Ukraina mer än 1 300 sådana. Dessutom kommer landet att leda en internationell koalition som ska tillhandahålla tusentals drönare till Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron försäkrar tidigt på lördagsmorgonen, på tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, att stödet till ukrainarna inte kommer att mattas av.

Inte vackla

Han varnade också i ett uttalande Rysslands president Vladimir Putin för att räkna med att Europa ska tröttna på kriget i Ukraina och lovade att Frankrikes stöd till Kiev inte ”kommer att vackla”.

”Misshandlat och blåslaget, men fortfarande stående. Ukraina slåss för sig själv, för sina ideal, för vårat Europa. Vårt engagemang vid dess sida kommer inte att vackla”, skrev Macron i ett meddelande på X.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV