Glöd · Ledare

I en demokrati måste även Putinkramare få höras

Några dagar efter att beskedet om Aleksej Navalnyjs död kom bestämde Skolverket att tre skolor skulle stängas efter anmodan från Säpo. Det var inte de första och troligen inte de sista skolorna som råkar ut för det. Var det rimligt? Ingen utanför en liten klick på Säpo vet, eftersom insynen blir noll så fort Säpo blandas in. 

Det vi däremot vet är att vi har en utveckling där verksamheter som inte passar de styrande får allt svårare att verka. Syre har i ett flertal artiklar visat hur fredsrörelsen blir av med eller får sina stöd kraftigt neddragna. I ett fall för att en före detta medlem uttryckt sympatier med Ryssland och Putin på sociala medier. Det är en av de personer som vi på ledarplats uppmärksammat förut som ett problem för fredsrörelsen och dess trovärdighet. En person som i sitt USA- och Nato-hat helt gått in för Kremls retorik. Men gör det att en förening som hon tidigare varit medlem i ska få sina möjligheter att verka strypta av staten?  

Det finns, milt uttryckt, all anledning att verka mot de extremt auktoritära krafterna som styr Ryssland och se till att de inte får ännu starkare fäste i Sverige. Men ska vi stå upp mot det auktoritära gör vi inte det genom auktoritära beslut och genom att, på ryskt maner, försöka tysta oppositionella. 

Vi ska heller inte glömma att det parti som stått närmast Putins Kreml, SD, i mångt och mycket styr regeringen nu. Och när vi med rätta förfäras över att Kreml direkt eller indirekt beordrat Navalnyjs död bör vi påminna oss om hur svenska åklagare och domstolar började yrka på och döma till hårdare straff efter att SD:s representant i justitieutskottet krävt det. 

Efter det har statsministern dessutom liknat fredliga aktivister vid terrorister. Ett mönster som kan kännas igen från Ryssland. 

Lägg till allt detta att ett presstöd som var ett rättighetsstöd, och som i första hand oppositionella och kritiska medier varit beroende av, blir ett godtyckligt mediestöd som delas ut av en nämnd tillsatt av regeringen och utan parlamentarisk insyn. Neddragna stöd till studieförbund och folkbildning. Inskränkningar i pressfriheten där media inte får rapportera om sådant som kan påverka förhållande med främmande makt eller säkerheten. Allt mer övervakning och en terrorlagstiftning som gör att du kan straffas om du lagat mat åt en organisation som staten tycker är suspekt. Kurder som utlämnas till Turkiet för att vi ska få gå med i Nato. Och så vidare. 

Sverige är inte Ryssland, vi är inte ens Polen, Ungern eller Turkiet. Den svenska staten dödar inte oppositionella. Men för varje beslut som tas som minskar och hotar oppositionellas möjlighet att verka så kommer vi ett steg närmare, även om varje steg i sig är litet, och stegen börjar bli så många att de tagit oss en bra bit i fel riktning. Kanske var beslutet att stänga de tre skolorna fullt befogat, problemet är att vi inte vet och inte längre kan lita på staten och dess organs bedömningar.  

Vill vi fortsätta leva i en demokrati måste vi även försvara Putinkramarnas rätt att yttra sig och delta i samhällsdebatten, annars har Putins och SD:s auktoritära idéer vunnit.

Tyskland blir det tredje landet i Europa som legaliserar cannabis.

Reglerna runt cannabis i Tyskland blir extremt detaljerade och byråkratiska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV