Radar · Miljö

Nytt digitalt verktyg visar luftföroreningar i världen

Londons luftföroreningar

Forskare har skapat ett digitalt verktyg som gör det möjligt att visa luftföroreningars utbredning och utveckling i världen, uppger det amerikanska National center for atmospheric research, NCAR.

Forskare kopplade till forskningsinstitutet NCAR har skapat luftkvalitetsränder (Air quality stripes) som visar betydande förbättringar av luftkvaliteten över stora delar av Europa – och alarmerande försämringar i delar av Afrika och Centralasien. Färgerna blått, gult, orange, rött, brunt och svart illustrerar trender under de senaste decennierna.

Luftkvalitetsränderna är inspirerat av klimatränderna (Climate stripes), framtaget av den brittiske meteorologprofessorn Ed Hawkins, som en förklaringsmodell för hur temperaturen i världen har stigit sedan 1850.

Luftkvalitetsränderna kan bland annat visa att: 

strängare luftkvalitetsbestämmelser och tekniska framsteg har minskat föroreningar i städer som London, Bryssel och Berlin.

snabb urbanisering, industriell tillväxt och begränsade regelverk har försämrat luftkvaliteten i till exempel Islamabad, Dehli och Narirobi.

även mer naturliga föroreningskällor, däribland ökendamm, är särskilt tydliga på vissa platser och att platser närmare kusten har en lägre nivå, exempelvis Jakarta.

Jakarta och Islamabad kan representera situationen för många utvecklingsländer med snabb urbanisering och industriell tillväxt utan åtföljande regleringar.

Kirsty Pringle, professor vid Edinburghs universitet, ledde projektet med luftkvalitetsränder.

– Luftföroreningar kallas ofta för den osynliga mördaren, men dessa bilder gör det osynliga synligt och visar förändringarna under decennierna, säger hon till The Guardian.

I över ett sekel hade London kraftiga luftföroreningar, men efter att 12 000 människor dog på en vecka 1952 tvingades regeringen att hitta alternativ till kolproduktionen, uppger tidningen.

Verktyget visar stora skillnader i luftkvaliteten mellan olika regioner och även förbättringspotentialen om åtgärder vidtas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV