Radar · Inrikes

Biståndsavtal kan sägas upp – oro efter Sidas besked

Beskedet från Sida skapar osäkerhet hos det svenska civilsamhället och deras partnerorganisationer som fördelar bistånd runtom i världen.

Biståndsmyndigheten Sida har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att överta biståndsfördelningen från civilsamhällets organisationer. Men innan utredningen är klar flaggar myndigheten för att avtalen med partnerorganisationerna sägs upp redan vid årsskiftet.

Regeringens reformagenda för biståndet fortsätter att leverera abrupta överraskningar till civilsamhället. Den senaste given handlar om att biståndsmyndigheten Sida meddelat att de säger upp avtalen med samtliga sina strategiska samarbetspartners vid årets slut, något som Global bar magazine var först med att rapportera. Beslutet är inte formellt fattat men myndigheten har velat flagga för vad som komma skall. Beskedet berör 17 organisationer – bland annat Kvinna till kvinna, Världsnaturfonden, RFSU, Rädda barnen och Diakonia – som genom avtal med Sida förmedlar bistånd till organisationer i andra länder.

Så sent som den 29 februari hade Sida fått i uppdrag av regeringen att se över hur man helt eller delvis skulle kunna ta över den vidareförmedling av biståndet som idag utförs av civilsamhället, men beskedet om avtalen kommer alltså innan detta har utretts och reaktionerna är många och bestörta; nättidningen Development today har snappat upp nyheten och beskriver det som att Sida sänder ”chockvågor genom det svenska civilsamhället”, och tidningen Dagen rapporterar om ett biståndssverige ”i uppror”.

Många av de berörda organisationerna har fleråriga avtal som nu troligen rivs upp i förtid. Det innebär i sin tur att framtiden för organisationernas samarbetspartners i utlandet är högst oviss.

– Våra partners arbete behövs mer än någonsin när demokratin backar globalt och de som försvarar mänskliga rättigheter är under attack, säger Anna Stenvinkel, generalsekreterare på Forumciv, i en kommentar.

”Mycket märkligt”

En annan av Sidas strategiska partnerorganisationer är Naturskyddsföreningen som fördelar pengar till ett 40-tal partnerorganisationer i Asien, Afrika, Östeuropa och Latinamerika. Generalsekreterare Karin Lexén säger till föreningens tidning Sveriges natur att hon tycker att Sidas besked är mycket märkligt, särskilt med tanke på det innevarande uppdraget att utreda biståndet.

– Det är väldigt ineffektivt att riva upp allt utan att ha först ha en säker process för hur det ska tas vidare klar, och utan att först ha genomfört en konsekvensanalys.

Sida planerar att bjuda in civilsamhället att komma med förslag på hur framtida samarbete ska utformas, men exakt hur den inbjudan kommer se ut är för tidigt att säga, meddelar Sidas pressekreterare Johan Tjernung.

”Vi arbetar med att ta fram de underlag som regeringen har begärt in och sedan kommer det beslutas av regeringen innan vi kan gå vidare. Vi flaggade för att avtalen kommer att behövas sägas upp för att ge organisationerna så bra framförhållning som möjligt att göra sig beredda på att det blir förändringar. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med organisationerna om de förändringar som kommer”, skriver han i ett mail till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV