Energi

Sex knäppa konspirationsteorier

Kondensationsstrimmor på himlen.

Det finns konspirationsteorier och så finns det konspirationsteorier. Här har vi samlat några av de allra märkligaste. 

Qanon/Pizzagate

Ni har säkert hört talas om dem, men eftersom det här kan vara en två av de mest bisarra konspirationsteorierna någonsin så tar vi det igen: 

Den så kallade Pizzagate uppstod 2016 när ett twitterkonto började sprida ett falskt rykte om att New York-polisen hade upptäckt kopplingar mellan Demokraterna och en pedofilring när de hade sökt igen demokraten Anthony Weiner’s mail. Samtidigt började Wikileaks att publicera mail från Hillary Clintons kampanjchef John Podesta, och enligt vissa kunde man i dessa se kodord för pedofili och trafficking. Konspirationsteorin spreds vidare på forum som 4Chan och Reddit där det också fördes fram idéer om att pedofilringen skulle ha sitt högkvarter på en pizzeria i Washington (därav namnet Pizzagate) och att de utförde satanistiska ritualer där. 

En kvinna klädd som frihetsgudinnan med bokstaven Q på bröstet som refererar till Qanon. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Den högerextrema rörelsen Qanon som startade året efter bygger vidare på Pizzagate. Enligt Qanon-anhängarna ingår inte bara demokrater som Hillary Clinton och Barack Obama utan även påven och Dalai Lama i den satanistiska pedofilringen. Inom Qanon ryms också flera andra äldre konspirationsteorier, som ”teorin om den djupa staten” och att det är judarna som styr världen. 

Samtidigt som Qanon-anhängarna menar att Demokraterna är Satans hantlangare så hyllar de Donald Trump som USA:s frälsare. Trump har också vägrat att ta avstånd från Qanon utan har istället bland annat delat texter av dem på Twitter. 

Månen existerar inte

Vi känner alla till ”bevisen” för att månlandningen inte ägde rum; att den amerikanska flaggan ser ut att vaja i vinden när den sätts ner, att ljuset från skuggorna är fel och så vidare. Men det finns också de som vill ta det ett steg längre och som inte tror att månen över huvud taget existerar utan att det helt enkelt är en projektion. Att det delvis är samma personer som tror att jorden är platt är kanske inte så konstigt. 

Månen – en bluff? Foto: Christine Olsson/TT

Vad är då anledningen till projektionen? Tja, en möjlighet skulle kunna vara att vi ska distraheras från Niburu, en planet som en del hävdar kommer krocka med jorden och orsaka jordens undergång. 

Paul is dead

Det finns väldigt många konspirationsterier som går ut på att levande personer är döda, eller tvärtom att mördade personer fortfarande lever. Till de mest kända hör kanske teorierna om att Elvis Presley eller Olof Palme lever. Min personliga favorit är dock teorin om att Paul McCartney är död och som uppstod redan på 1960-talet. 

Paul McCartney är lite äldre i dag än när den här bilden togs, men fortfarande högst levande. Foto: AP/TT

I september 1966 började det spridas ett rykte om att Paul McCartney hade dött i en bilolycka. Det som från början bara var ett märkligt rykte har med tiden kommit att utvecklas till en konspirationsteori. Enligt den här teorin ville beatlarna dölja Pauls död för att inte orsaka för mycket sorg hos sina fans och därför ersatte de honom med en look-alike. Trots detta kunde de inte låta bli att plantera in olika ledtrådar på sina senare album, ledtrådar som enligt konspirationsteoretikerna uppfattas som bevis för att han verkligen är död. Till exempel ska det låta som att någon säger ”turn me on, dead man” om man spelar upp låten Revolution 9 baklänges, att Paul McCartney är barfota på omslaget till skivan Abbey Road, att frasen “He blew his mind out in a car” i låten A day in the life syftar på bilolyckan och så vidare. Paul McCartney har vid upprepade tillfällen förnekat att han är död. 

Disney – Frozen

Apropå kändisar, en av de mer udda teorierna gör gällande att Walt Disney lät frysa ner sin kropp, eller möjligen bara sitt huvud, när han dog 1966 för att han skulle kunna återupplivas någon gång i framtiden. Enligt denna teori ska Disneys kropp, eller hjärna, ligga begravd under Pirates of The Carribbean-attraktionen på Disneyland i Kalifornien.  

Spelades filmen Frozen för att dölja att Walt Disney ligger nedfryst? Det tror i alla fall vissa konspirationsteoretiker. Foto: Chris Pizello/AP/TT

En ännu mer udda tvist på historien är att filmen Frozen (Frost på svenska) från 2013 skapades endast för att man inte skulle få reda på det här om man googlade på Disney + Frozen. Om så verkligen var fallet måste man säga att de inte lyckades särskilt bra eftersom konspirationsteorin tycks leva vidare.  

Chemtrails

Alla vet ju att de kondensationsstrimmor som släpps ut från jetplan egentligen är kemikaliespår som myndigheterna sprayar ut i syfte att manipulera klimatet. Nåja, alla kanske inte är helt övertygade om det, men det är ändå tillräckligt många för att en mängd myndigheter, alltifrån Nasa till SMHI, har känt sig nödgade att gå ut och dementera det.

Även om teorin, precis som så många andra, har störst stöd i USA så finns det också stöd för den bland vissa svenska politiker. Bland annat bad den tidigare miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm för några år sedan Riksdagens utredningstjänst att undersöka förekomsterna av chemtrails. Även flera andra miljöpartistiska politiker har uttalat sitt stöd för teorin, men även sverigedemokrater.  

Voting pencils

Glada brexitörer firar 2016. Foto: Alastair Grant/AP/TT 

Den här konspirationsteorin uppstod troligen vid valet om Skottlands självständighet 2014 men fick som mest uppmärksamhet i samband med Brexit-valet 2016. Teorin går ut på att om man använder de pennor som finns i vallokalerna så kan rösterna ändras av den brittiska underrättelsetjänsten MI5, därför uppmanades de som skulle rösta ja till Skottlands självständighet, och senare de som ville rösta för att Storbritannien skulle lämna EU, att ta med sig egna pennor till vallokalen – något som skulle göra det svårare för MI5 att ändra rösterna. Teorin spreds även i samband med valet i Australien 2022.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV