Radar · Miljö

Utredning: Ge undantag från strandskyddet till fiskodling

Utredaren Marlene Burwick överlämnade en utredning som föreslår att vattenbruk som fiskeodling ska kunna få dispens från strandskyddet till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

En utredningen föreslår att man ska utvidga undantaget från strandskyddet till att även omfatta vattenbruk och att det ska bli lättare för småskaliga verksamheter på landsbygden att få dispens.

Den utredning som överlämnades till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under tisdagen har haft i uppdrag att titta närmare på hur man kan underlätta för undantag från strandskyddet när det kommer till olika former av företag på landsbygden.

Man har även velat se förslag på författningsändringar och andra åtgärder som ”moderniserar och förtydligar undantaget från strandskyddet”.

Detta för att underlätta för de areella näringarna på landsbygden, småskaliga lantbrukare och de som sysslar med vattenbruk. Syftet är att skapa en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd, skriver regeringen.

Fiskodlingar ska få dispens

De näringar och verksamheter som tidigare kan få undantag från strandskyddet är jordbruk, fiske, skogsbruk och renskötsel, men nu föreslås även vattenbruk kunna utgöra ett undantag.

Vattenbruk är produktion av alla slags djur och växter i vatten, som exempelvis fisk, kräftor och musslor.

Byggnader och anläggningar som behövs för småskaliga verksamheter ska även kunna få en ny särskild dispens.

– Småskaliga verksamheter på landsbygden måste få förutsättningar att utvecklas, utan att strandskyddets syften äventyras. Utredningens förslag är intressanta, eftersom både vattenbruk och olika former av småskalig förvärvsverksamhet, som exempelvis fisketurism och annan naturturism, kan komma att gynnas, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Trots förändringarna av strandskyddet menar regeringen att strand­skyddets grundläggande syften kvarstår, som att värna allemansrätten och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

Regeringen bestämde även att tillsätta ännu en utredning för att “återuppväcka några av förslagen från den tidigare utredningen om översyn av strandskyddet”, skriver den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV