Radar · Miljö

PFAS vid grönsaksodling oroar

I flera godkända bekämpningsmedel som används i Sverige finns PFAS-kemikalier. Det framgår av en rapport från organisationen Pesticide Action Network (PAN). De tillåtna medlen används bland annat vid odling av livsmedelsgrödor.

Rapporten har listat närmare 40 aktiva ämnen som finns i bekämpningsmedel som säljs på den europeiska marknaden som innehåller PFAS-ämnen.

Många PFAS-kemikalier har visat sig ha flera negativa effekter på hälsan och inom EU krävs särskilda tillstånd för att använda dem i bekämpningsmedel, vilket gäller även för de produkter som PAN har listat i sin rapport. Men enligt PAN finns det luckor i regelverken som gör det möjligt att använda medlen inom jordbruket. De produkter som tas upp i rapporten används bland annat inom grönsaksodling, liksom i odling av vete, råg och havre.

Organisationen Krav, som uppmärksammat rapporten, vill se en ändring av regelverket.

– Det pratas mycket om PFAS inom andra områden men jag tror inte att någon som står vid grönsakshyllan i butiken vill behöva vara orolig för att det man köper innehåller farliga kemikalier, säger Emma Rung, vd på Krav.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV