Radar · Politik

Ungerns deal inför Natogodkännandet: Fyra Gripenplan

Det ungerska parlamentet ska rösta på måndag om ett godkännande av Sverige som Natomedlem.

Sverige och Ungern har kommit överens om ett avtal där Ungern köper fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skedde under statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest.

Ungern har bromsat och konstrat kring ett godkännande av Sverige som medlem i Nato ända sedan tillkännagivandet av Ulf Kristersson om en svensk ansökan för nästan två år sedan.

Ungern är den enda medlemmen som återstår efter att det verkar klart att Turkiet godkänner ansökan .

För att blidka den ungerska premiärminister Viktor Orbán och försäkra sig om dennes stöd är Ulf Kristersson och Pål Jonson på besök i Budapest.

Detta trots att statsministern tidigare har sagt att det inte kommer ske någon kohandel med Orban kring ett medlemskap.

– Det finns inget att förhandla om. Viktor Orbán bekräftade häromdagen att de kommer att ratificera Sverige och då är vi kollegor i Nato, och då finns det mycket att prata om, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till Dagens Nyheter i slutet av januari.

På måndag är det planerat att ungerska parlamentet ska rösta för att godkänna den svenska Natoansökan.

Vid en presskonferensen i Budapest försäkrade Viktor Orbán att länderna nu kommer att samarbeta i Nato.

– Att vara medlem i Nato, tillsammans med ett annat land, innebär att man är redo att dö för varandra. Om det kommer en attack utifrån mot ert land, eller mot Ungern, så är vi redo att slåss för er frihet och självständighet. Det är syftet med Nato, sade han.

Köper Gripenplan

Under besöket har regeringen meddelat att länderna kommer att ingå ett militärt samarbete. Bland annat köper Ungern fyra nya Gripenplan av Sverige, meddelade regeringen under fredagen i ett pressmeddelande.

Affären hade planerats innan det var aktuellt med en svensk ansökan till Nato, men sker nu när Sverige är på tröskeln till att gå med i militäralliansen.

Sedan 2006 har Ungern haft de svenska planen i sitt flygförsvar inom ramen för ett hyrköpavtal, tolv Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D.

De fjorton flygplanen, som Ungern opererat genom ett hyrköpsavtal, kommer att övergå helt i Ungerns ägo i början av 2026.

– Jas 39 Gripen är en svensk stolthet, och en av de tillgångar som vi kommer föra med oss in i Nato, parallellt med undervattensförmåga, radarteknologi och mycket annat. Och det gläder mig att det snart kommer flyga ännu fler Gripen i det europeiska luftrummet, säger statsminister Ulf Kristersson, i ett pressmeddeland.

Sverige ska enligt avtalet också bistå med stöd och logistik kring flygplanen från år 2026 till 2036, skriver regeringen.