Radar · Utrikes

Efter hårda embryo-utslaget: IVF på paus

Alabamas konservativa högsta domstol har beslutat att embryon är att likställa med barn vilket har fått konsekvenser för IVF-behandlingarna i delstaten.

Kan vårdpersonal åtalas för vållande till annans död om ett fruset embryo förstörs?
Ja, menar Alabamas högsta domstol som slagit fast att frysta embryon i juridisk mening är barn. Beslutet får sjukhus att sätta IVF-behandlingar på paus.

Delstatens största sjukhusanläggning, The University of Alabama at Birmingham health system, meddelar att man behöver utvärdera huruvida patienter och läkare riskerar brottsåtal och straff om de deltar i provrörsbehandlingar.

”Vi är ledsna över att detta påverkar våra patienters försök att skaffa barn genom IVF”, heter det i ett uttalande från sjukhuset som återges av nyhetsbyrån AP.

Andra vårdgivare väntas fatta liknande beslut.

Tappade behållare

Bakgrunden är ett nyligen fattat beslut i Alabamas konservativa högsta domstol där det slogs fast att embryon ska definieras som barn, oavsett om de befinner sig i livmodern eller utanför. Frågan har drivits av bland annat ett föräldrapar vars överblivna embryon förvarades nedfrysta på en klinik. Behållaren hade av misstag tagits upp och tappas, vilket enligt domstolen är att likställa med att döda ett barn.

Förenklat innebär domstolens beslut att om något går fel med ett fruset embryo kan den som hanterade det åtalas för att ha orsakat ett dödsfall.

I utslaget citeras delstatsgrundlagen som slår fast ”det ofödda barnets rättigheter”. Chefsdomare Tom Parker hänvisar även till bibelord om att ”alla människor är Guds avbild, även före födseln”, och att deras liv inte får förstöras, enligt medier.

Viktig valfråga

Domstolens utslag har paralleller till Alabamas mycket stränga abortlagstiftning. Sedan förra sommaren råder abortförbud där, undantag kan endast göras i vissa fall om moderns eller fostrets liv är i fara.

Högsta domstolen i Washington DC rev sommaren 2022 upp Roe mot Wade-domen från 1973, det utslag som garanterat aborträtten nationellt i USA. Abort spås bli en viktig fråga i valrörelsen inför höstens presidentval.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV