Radar · Integritet

Brott ska oftare kunna leda till vräkning

Det ska bli lättare att vräka människor vid brott även om brottet sker på annan plats.

Hyresgäster som begår brott eller har inneboende eller barn som begår brott i närområdet ska kunna vräkas lättare.
Syftet är att skapa tryggare bostadsområden.

Regeringen föreslår i hyreslagen en skärpning av hyresgästens ansvar för tryggheten i fastigheten. Redan i dag har en hyresgäst en skyldighet att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar.

Men enligt lagförslaget ska nu även brott som begås inte bara i direkt anslutning till bostaden utan även i närområdet kunna leda till att hyreskontraktet sägs upp, om brottsligheten skapar otrygghet.

– Den som säljer narkotika i en lekpark eller bär vapen i ett bostadsområde ska kunna bli av med sin lägenhet, på samma sätt som den som förvarar vapen eller narkotika i sin lägenhet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) säger att reglerna behöver skärpas för att öka tryggheten för andra som bor i området.

– Vi behöver också skärpa föräldrars ansvar för sina barn eftersom vi vet att familj och föräldrar har en helt central roll i att förebygga brottslighet hos barn och unga, säger han.

Strömmer understryker att det inte riktar sig mot föräldrar som ”gör sitt bästa” för att ta ansvar.

– Det här handlar om föräldrar som inte bryr sig eller som till och med accepterar brottsligheten eller avvisar eller motverkar samhällets insatser.

Det ska också bli lättare att vräka hyresgäster om brott begås i lägenheten.

I dag krävs att brottsligheten begås regelbundet, ”affärsmässigt” och att lägenheten påverkas i så hög grad att det inte framstår som lämpligt att bo där. Dessa krav skärps enligt regeringens förslag.

– Uppsägning kommer även att kunna ske om lägenheten används för att begå allvarlig brottslighet. Exempel är grova vapenbrott, narkotikabrott eller allvarliga sexualbrott, men även mindre allvarliga brott som sker vanemässigt eller regelbundet, säger Linda Lindberg (SD).

Ska skynda på

Utredningen som ligger till grund för regeringens lagförslag konstaterade att det främsta argumentet mot förslaget är att hyresgästen kan ha svårt att ha kännedom om sådant som deras inneboende eller barn gör långt bort från bostaden.

Barnombudsmannen har också i ett yttrande varnat för den situation som kan uppstå för barn om deras föräldrar förlorar bostaden.

Tanken är att lagändringarna ska träda i kraft redan den 31 maj i år. Utredningen föreslog ett ikraftträdande den 1 januari 2025.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV