Radar · Basinkomst

Så blir kongressen om basinkomst: ”Utmana dig själv”

Byggnader och vatten i Bath

I nästa vecka drar årets stora kongress om basinkomst igång. Programmet är späckat med senaste basinkomstforskningen och kända teoretiker, men också med en uppmaning till alla pratglada att lämna ordet till de mer tystlåtna. 

På torsdag drar årets stora basinkomstkongress igång i engelska Bath och anordnas av nätverket Bien, Basic income earth network.

Programmet är fullspäckat med de senaste årens forskning och pilotstudier. 

Många föreläsningar ger möjlighet till fördjupning om sådant som Syre rapporterat om tidigare — basinkomstprojektet i Finland som genomfördes för några år sedan, det pågående basinkomstprojektet i Wales för unga som vuxit upp på institution eller hos fosterfamiljer, basinkomst för konstnärer på Irland, utvecklingen i Sydafrika under och efter covidpandemin, de många basinkomstprojekten i USA, det stora projektet Give directly i bland annat Kenya, planerna för en stor studie i Katalonien, Spanien, och den permanenta basinkomsten i brasilianska Maricá.

Forskare och aktivister

Seminarierna hålls i regel av de forskare som är eller har varit involverade i projekten. Därtill medverkar flera andra kända basinkomstforskare som Philippe Van Parijs, Karl Widerquist, Guy Standing, Jurgen De Wispelaere och svenska Simon Birnbaum.

Simon Birnbaum, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola, har tidigare bland annat skrivit en rapport om basinkomst i välfärdsstaten och medverkar under årets kongress om basinkomst. Foto: Privat

Även basinkomstaktivister finns representerade, bland annat Helwig Fenner från UBI4 all, som genomför utlottningar av basinkomst, och Stacey Rutland, som har grundat rörelsen Income movement i USA.

Det finns också mer teoretiska seminarier om exempelvis hur basinkomst skulle kunna finansieras, feministiska definitioner av basinkomst, hur basinkomst kan påverka klimatet, liksom fackens roll gällande basinkomst.

”Tänk efter”

Programmet innehåller också en uppmaning. Alla deltagare, både publik och föreläsare, uppmuntras att försöka bli medvetna om maktrelationer, och undvika att reproducera dem. Arrangörerna drar paralleller till att detta påminner om en av basinkomstens principer — den om att basinkomsten ska vara ovillkorad.

”Det är kanske en av de mest radikala principerna inom universell basinkomst, att du inte behöver vara på något sätt eller prestera något för att få den”, står det i programmet.

Arrangörerna drar paralleller till hur mycket plats människor tar i ett rum. De som är vana vid att synas och höras uppmuntras att ta ett steg tillbaka, för att ”skapa ett ovillkorligt utrymme” för de som annars inte brukar kunna höras. 

”Vänligen tänk efter innan du pratar: fråga dig själv: ”Kommer det jag har att säga verkligen att tillföra något? (..) utmana dig själv genom att medvetet ta ett steg tillbaka och vänta på att andra ska tala innan du kliver fram.”

De som är mer blyga uppmuntras också att ta mer plats.

”För oss som känner oss tystade av (ofta outtalade) situationer kan det vara att säga ifrån, i vetskap om att vår röst, vår närvaro, välkomnas och behövs här. (…) Om du är någon som är mindre bekväm med att prata och som inte pratar lika ofta som andra, överväg att utmana dig själv att tala tidigare.”

Seminarierna på kongressen sänds digitalt för den som inte har möjlighet att resa till Bath.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV