Radar · Migration

Lag godkänd: Migranter kan börja skickas till Rwanda

Premiärminister Rishi Sunak under en presskonferens på måndagen, där han utövade att de första planen till Rwanda kommer att lyfta i juli.

Vid midnatt mot tisdagen röstade det brittiska parlamentet igenom det lagförslag som ska möjliggöra att migranter som kommer till Storbritannien ska kunna skickas till Rwanda för att göra asylprövningen där. 

Den nya lagen, som bollats mellan över- och underhuset flera gånger de senaste månaderna, förklarar att Rwanda ska betraktas som ett säkert land. Det hela är ett sätt att gå runt det beslut som landets högsta domstol kom med i november förra året och som konstaterade att Rwanda inte är säkert för asylsökande. Storbritanniens planer har även kritiserats internationellt.

Beslutsfattare ska nu kunna stödja sig mot den nya lagen istället för högsta domstolens åsikt och därmed kunna genomföra förflyttningarna. Premiärminister Rishi Sunak har sagt att att det första flyget är planerat till juli, och det finns redan migranter på en lista som anses ha svaga skäl för att stanna i Storbritannien. 

Men det lär komma överklagande på besluten. Personer som får ett avvisningsbeslut kan överklaga detta inom åtta dagar. The Guardian rapporterar att det redan nu finns advokater som förbereder sådana överklaganden. 

Denisa Delić på organisationen International Rescue Committee UK, säger till tidningen att lagen är ”ett ineffektivt, onödigt grymt och kostsamt tillvägagångssätt att skicka flyktingar till Rwanda”.

Varje person av de 300 första som skickas till Rwanda beräknas kosta Storbritannien 1,8 miljoner pund, enligt en uträkning som den brittiska organisationen National Audit Office gjort. 

– Istället för att lägga ut sitt ansvar enligt internationell lag, uppmanar vi regeringen att överge denna missriktade plan och istället fokusera på att leverera ett mer humant och ordnat immigrationssystem hemma, säger Denisa Delić till The Guardian och fortsätter:

– Detta inkluderar att skala upp säkra vägar, som vidarebosättning och familjeåterförening, och upprätthålla rätten att söka asyl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV