Radar · Inrikes

Cloetta stoppar choklad – kan ha förorenats

Hundratals ton choklad från företaget Cloetta har stoppats i lagret, då de kan innehålla förorenad palmolja.

Godistillverkaren Cloetta stoppar flera hundra ton av chokladgodiset de har i sitt lager från att nå butikshyllorna. Detta då de fått information om att produkterna kan innehålla palmolja som kan ha förorenats av ämnen som kan vara hälsofarliga, rapporterar Expressen. 

Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta, säger till Expressen att det inte handlar om ett försäljningsstopp, utan att man stoppat produkter i lager, däribland Kexchoklad, Sportlunch, Center och Plopp. Detta efter att man fått information från en råvaruleverantör om att en av deras leveranser kan ha problem. 

Enligt miljöförvaltningen i Malmö handlar det om palmolja som kan vara förorenad med mineraloljemättade kolväten (MOAH) och att halterna kan innebära en hälsorisk för både barn och vuxna.

– Med hjälp av Livsmedelsverkets riskbedömare har vi bedömt att för 1,6mg/kg MOAH och uppåt kan inte hälsorisk uteslutas för varken barn eller vuxna, säger William Osmani, livsmedelsinspektör i Malmö, till Nyhetsbyrån Siren.

MOAH finns i många livsmedel i varierande halter, och misstänks vara cancerframkallande.

Hittills har Cloetta stoppat 850 ton chokladgodis. Laura Lindholm säger till Expressen att det är ovanligt att så här stora volymer stoppas, men att företaget vill vara extra försiktiga i väntan på färdiga testresultat. Hon säger också att det är osannolikt att någon av de misstänkta produkterna ska ha nått butikshyllorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV