Radar · Miljö

Återställ våtmarker ändrar strategi

Aktioner som den på bilden (från 2022) med de numera välkända skyltarna, kommer vi inte se framöver.

Klimatnätverket återställ våtmarker kommer sluta limma fast sig vid motorvägar med budskapet Återställ våtmarker, meddelar de på sin hemsida. De anser att de nu fått så mycket uppmärksamhet för frågan och även konkreta investeringar från politikerhåll att de nu anser det slaget vunnet. 

Men nätverket kommer inte att sluta med sin kamp för klimatet. Framöver kommer de istället att fokusera mer på torvindustrin, något som ger enorma koldioxidutsläpp. Nätverket vänder sig nu mot att det av länsstyrelserna de senaste åren getts tillstånd för 89 nya torvtäkter

– Det är ju skandal. Det är hyckleri. Torv är en extremt klimatskadlig industri, säger Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ våtmarker. 

Hon berättar för Syre att nätverkets nästa aktion kommer att vara att åka ut till Grimsås i Tranemo kommun. Där fanns en torvtäkt som man slutade använda strax efter andra världskriget. 

–  Det området har återtagits av naturen och blivit till en mosse. Men inte nu längre. Den senaste tiden har företaget Neova, som till 51 procent ägs av den finska staten, dikat ut den med 100-tals raka diken och detta har skett trots att det funnits fem överklaganden inne. Mossen är på väg att bli totalförstörd. Så vi ska åka till Grimsås och täppa igen dikena medan tid är och återskapa mossen. Ingen vill ha den här torvgruvan, säger Helen Wahlgren.

Vill fortsätta folkbilda

Torv kan användas både till förbränning i värmekraftverk och i odling. Samtidigt är det få i Sverige som känner till hur klimatskadlig torven är, konstaterar Helen Wahlgren. Det vill nätverket ändra på. 

– Vi har ju lyckats få de folkvalda att inse vikten av våtmarker. Det är inte bara vi som säger det, utan pressen säger det också. 

Därför hoppas man nu kunna göra samma sak när det gäller torven. Nätverket vänder sig bland annat mot att förespråkare för Moderaterna öppnat upp för att använda torv som energibränsle. 

Argument om att torv är en naturprodukt och att den är nödvändig för jordbruk och odling har forskare avvisat som falska påståenden.

– Torv behövs inte. Det finns redan en stor diskussion om det här. Torven är helt steril till en början och man måste lägga till mineraler. Det finns definitivt alternativ på marknaden. Lövkompost till exempel är betydligt rikare på näringsämnen, säger Helen Wahlgren. 

Tror på fortsatt uppmärksamhet

Hon tror att deras nya aktioner kommer att få mycket uppmärksamhet. 

– Vi har ju redan genomfört några liknande aktioner förra sommaren, och då var det stort intresse från lokalpressen. 

Om de nya aktionerna blir mer populära än deras motorvägsblockader eller inte, det spelar mindre roll. 

– Vi satte oss aldrig där för att bli älskade, utan för att låta våra kroppar skrika att vi måste göra precis allt vi kan. Och det lättaste, effektivaste billigaste sättet att få ner koldioxidutsläppen är att återställa våtmarker. Vi har visat fredlig civil olydnad som står i proportion till kimatkollapsen fungerar. Det här är en annan slags aktion, men vi tror fortfarande att de kommer få lika mycket uppmärksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV