Radar · Miljö

Utlandssemestrarna ökar till påsken – fler tar flyget

En tidig påsk gör att många längtar efter varmare väder på semestern.

Mer än var tionde svensk säger att de planerar att åka utomlands i år under påsken. Det visar en ny Sifo-undersökning. De flesta väljer att resa med flyg utomlands.

En undersökning beställd av resebyrån Ticket visar att utlandsresandet kommer att öka med tio procent under påsken. Det är framförallt varmare trakter man suktar efter, som semesterklassikern Kanarieöarna.

Resandet till Gran Canaria ökar med över 60 procent i påsk, medan resandet till Teneriffa ökar med 24 procent, skriver Ticket i ett pressmeddelande.

Trenden är att storstadsresorna minskar samtidigt som sol och bad ökar.

– Svenskarna är ute efter sol och värme i stället för storstadsupplevelser i år. De städer som fortfarande klättrar på topplistan är de som förknippas med sol, värme och caféliv, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket, i pressmeddelandet.

En orsak till att resorna ökar är att priserna på flygbiljetter har minskat sedan toppen under pandemin. Då gick priserna upp med 40 procent, men de har nu minskat för att plana ut.

En sammanställning av Swedavias flygplatser i januari visade att det sammanlagda resandet hamnade på 74 procent av nivåerna innan pandemin, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Fakta: Mest populära resmålen i påsk

Gran Canaria, Spanien (4)
Malaga, Spanien (1)
Alicante, Spanien (2)
Barcelona, Spanien (10)
London, Storbritannien (3)
Rom, Italien (8)
Mallorca, Spanien (7)
Bangkok, Thailand (9)
Teneriffa, Spanien (NY)
Paris, Frankrike (5)

Källa: Tickets bokningsstatistik (placering påsken 2023 inom parentes)