Radar · Mänskliga rättigheter

Säkerhetsrådet röstar om USA:s Gazaresolution

USA:s utrikesminister Antony Blinken, fotograferad i Egypten på torsdagen.

En omedelbar vapenvila och frigivning av gisslan. Under dagen väntas FN:s säkerhetsråd rösta om en resolution om Gazakriget som USA lagt fram, men ordalydelsen kan leda till nya veton.

– En stark signal, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken om resolutionen, när han är på ännu en rundresa i regionen.

– Vi hoppas väldigt mycket att länder kommer att ställa sig bakom detta.

Under dagen, samtidigt som voteringen sker, väntas Blinken anlända till Israel där han bland annat ska träffa premiärminister Benjamin Netanyahu och landets krigskabinett, enligt nyhetskanalen CNN.

Kan gå in i stad

USA, som är Israels allierade, har fått stark kritik för sitt stöd till landet i ljuset av Israels intensiva attacker mot Gaza som styrs av terrorstämplade Hamas. Över 32 000 människor har dödats i Israels bombardemang, enligt lokala hälsomyndigheter i Gaza. Omvärlden försöker nu få Netanyahu att överge planerna på ett markinvasion av gränsstaden Rafah i söder, dit många civila palestinier flytt.

Sedan krigsutbrottet den 7 oktober, då Hamas angrep Israel och tog gisslan, har USA upprepade gånger lagt in sitt veto mot säkerhetsrådsresolutioner om Gaza. Detta då man sagt sig befara att en sådan skulle äventyra pågående fredssamtal och medling.

Men det egna nuvarande resolutionsförslaget ”stöder otvetydigt de pågående internationella diplomatiska ansträngningarna” att nå ett avtal, enligt flera nyhetsbyråer som har sett förslaget.

Hur skarpt krav?

Ryssland reagerar dock negativt på texten då man anser att resolutionsutkastet inte uttryckligen kräver en vapenvila, utan enbart understryker hur avgörande en sådan är. Moskva vill ha skarpare formuleringar och har hotat med att lägga in sitt veto.

Australien och Storbritannien verkar av allt att döma ställa sig bakom resolutionen. Ländernas utrikes- och försvarsministrar säger, efter ett gemensamt möte, att striderna måste ”upphöra omedelbart” så att nödhjälp kan skickas och gisslan friges.

De 27 EU-länderna är inne på samma linje. I ett gemensamt uttalande från det pågående EU-toppmötet i Bryssel varnar de för svält och säger att de vill se en ”omedelbar humanitär paus” i Gaza, på väg mot ett ”hållbart eldupphör”.

Kina, som också har vetorätt i säkerhetsrådet, säger att man stödjer ”meningsfullt agerande” för att få slut på stridigheterna i Gaza, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet i Peking. Det framgår dock inte om Peking ställer sig bakom USA:s resolution eller inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV