Radar · Miljö

Bakslag för klimatrörelse som vill stoppa konstgjord halvö

Här bygger Köpenhamn en konstgjord ö – som kommer att påverka genomströmningen av syrerikt saltvatten till Östersjön.

Den danska Klimabevægelsen har försökt stoppa utbyggnaden av halvön Lynetteholm i Köpenhamn, som kommer att blockera Kongedypet, en djupvattenpassage som bidrar med salt och syrerikt vatten till Östersjön. Men bygget får fortskrida, enligt en dom från danska HD idag.
– Det är en sorglig dag för Östersjön, säger Klimatrörelsens advokat Eskil Nielsen till TV 2 Kosmopol. 

Bygget av halvön Lynetteholm i Köpenhamn har redan börjat men varit omgärdat av en rad kontroverser. Inte minst har svenska myndigheter, allmänhet och politiker varit bekymrade över grannarnas byggplaner. När danskarna avviserade att de tänkte dumpa giftigt slam inte långt från Falsterbonäset, som en följd av bygget, engagerade sig också Sveriges tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) i frågan. Dumpningen påbörjades – men stoppades. Men en annan fråga har de svenska myndigheterna inte fått gehör för. Att bygget kommer att bidra till att mindre salt och syrerikt vatten kan strömma genom sundet till Östersjön. Halvöns yttersta spets kommer nämligen att blockera en av tre djupvattenkanaler som löper i Öresund – Kongedypet. 

Esbokonventionen innebär att stater måste samråda med grannländer i samband med projekt som har en gränsöverskridande påverkan på miljön i andra länder. Sverige har inom ramen för konventionen vid sidan av ett stopp på slamdumpningen, krävt att danskarna ska kompensera för förlusten av genomströmning genom utgrävningar på annat håll i sundet. Men utan resultat. Enligt den senaste skrivelsen inom Esbosamrådet, som Syre tagit del av, anser både SMHI och Länsstyrelsen i Skåne, att samrådet inte avslutats – då de svenska synpunkterna inte tillmötesgåtts.

”Vi har gjort vad kunnat”

Samtidigt har rörelsen Klimabevægelsen drivet ett fall om att förklara bygget olagligt – bland annat med hänvisning till att samrådet med Sverige inte avslutats när bygglagen för Lynetteholm antogs. Under fredagen kunde hela bygget satts på paus till det att rättsprocessen avslutats. Men den danska Högsta domstolen gick på det kommunala byggbolaget By och havns linje och bygget får fortskrida till det att rättegången avslutats, rapporterar TV 2 Kosmopol.

Klimabevægelsen advokat beskriver det som ”en sorglig dag för Östersjön” och deras sekretariatschef, Frederik Roland Sandby, håller med.

– Vi har gjort vad vi kunnat för att få Lynetteholm på paus, men vi är de små i den här frågan. Men vi kämpar vidare.

Danmarks transportminister Thomas Danielsen gläds däremot över beslutet.

”Lynetteholmsprojektet är oerhört grundligt utrett, och anläggningslagen har antagits av en bred majoritet i Folketinget. Samtidigt är det viktigt i en rättsstat att alla har möjlighet att ta upp ett ärende i domstol”, skriver han i ett skriftligt uttalande till TV 2 Kosmopol.

Sammantaget en negativ påverkan

Enligt beräkningarna från de danska myndigheterna kommer bygget att resultera i att tillförseln av saltvatten blockeras med 0,25 procent till Östersjön. Men enligt Länsstyrelsen i Skåne bör utfyllnaden ses i relation både till tidigare utfyllnader i Öresund och till pågående infrastrukturprojekt, som exempelvis planerade vindkraftparker.

– Den kumulativa effekten av alla utfyllnader får sammantaget en negativ påverkan på Öresund. Vi är därför fortsatt kritiska till Lynetteholm, sa Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Syre, i samband med att myndigheten nagelfarit en oberoende granskning av de danska myndigheternas bedömning av blockeringseffekten. 

Dagens beslut om bygget av Lynettholm skulle stoppas är en del av en större process, om bygget ska anses vara olagligt. Det är ännu inte klart när en slutgiltig dom i målet väntas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV