Radar · Utrikes

Lättnad och osäkerhet efter presidentens död

Kvinna med knuten näve i folkmassa med Irans flagga.

I helgen omkom Irans president Ebrahim Raisi när hans helikopter störtade i norra delen av landet. Folkets reaktioner på beskedet har präglats av både lättnad och osäkerhet; presidenten var en hårdför religiös ledare med ansvar i massmorden på flera tusen oliktänkande iranier, skriver Fempers nyheter. Både i Iran och runt om i världen firas Raisis bortgång, med presidenten inte sällan omnämnd som ”the butcher of Teheran”.

I FN:s säkerhetsråd hölls en tyst minut för den förolyckade presidenten, något som upprörde Israels FN-ambassadör. ”Vad blir det härnäst? Ska rådet hålla en tyst minut för Bin Laden?”.

Samtidigt deltar tusentals iranier i sorgeprocessionen i Teheran och ayatollah Khameini har utlyst fem dagars landssorg.

En ny president ska väljas den 28 juni.

– Nu när Raisi inte längre finns kraftsamlar regimen för att försöka behålla kontrollen. Hur framgångsrikt de kommer att kunna hantera den nya politiska scenen återstår att se, säger Sholeh Irani till Fempers, och tillägger att Kvinna, liv, frihet-rörelsen kämpar och lever vidare i Iran.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV