Radar · Inrikes

Okända dagböcker: Kungen bad Sara Danius att avgå

Sara Danius under Nobelbanketten 2018.

Kungen ska ha bett Sara Danius att avgå som Svenska Akademiens ständige sekreterare under krisen 2018. Det avslöjar P3 Dokumentär

Radioprogrammet har fått exklusiv tillgång till dagböckerna, som bland annat ger en beskrivning av ett möte mellan kungen och Danius, där kungen frågar henne hur hon ser på sin framtid. 

– Sara Danius förstår först inte vad den här frågan betyder, men sen får hon det förklarat för sig i ett samtal med riksmarskalken Svante Lindkvist, säger reporter Elinor Ahlborn till P3 Nyheter.

Hon tillägger att kungen som beskyddare av Svenska akademien ska hålla sig informerad om vad som sker i Akademien, men att gå in och föreslå lösningar under en kris ingår inte i den rollen. 

Krisen i Svenska Akademien startade med att ett antal kvinnor anklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som hade kopplingar till Akademien, för sexuella trakasserier och våldtäkt och som ledde till att Sara Danius avgick från sin post som ständig sekreterare, efter att majoriteten av ledamöterna begärt hennes avgång. 

Hovet skriver i ett mail till P3 Dokumentär att de inte diskuterat Akademiens interna operativa frågor och delar inte bilden av att kungen ska ha försökt få Sara Danius att avgå. Dåvarande riksmarskalken Svante Lindkvist har avböjt att kommentera.