Radar · Utrikes

Modi inviger kontroversiellt jättetempel

Indiens premiärminister Narendra Modi invigde på måndagen ett hinduistiskt tempel i staden Ayodhya.

Indiens premiärminister Narendra Modi invigde på måndagen ett hinduistiskt tempel i staden Ayodhya. Jättetemplet är byggt på resterna av en moské, som för 30 år sedan raserades av en miljon hinduer.

Det enorma bygget i staden Ayodhya i delstaten Uttar Pradesh, som har finansierats Modis hindunationalistiska regering, beräknas ha kostat flera hundra miljoner dollar, skriver AFP.

– Den 22 januari 2024 är inte bara ett datum i kalendern, utan inledningen av en ny era, sade Modi under sitt tal utanför templet, som tillägnats den hinduiska guden Ram.

Tiotusentals människor, där många dansande, viftade med flaggor och slog på trummor, hade på måndagen samlats på stadens gator inför invigningen. Även ett flertal Bollywood-stjärnor och välkända cricketspelare deltog i invigningen.

Kritik mot ceremonin

Ceremonin bojkottades däremot av delar av den indiska oppositionen, som hävdar att Modi utnyttjar bygget av templet för politisk vinning inför de val som hålls i landet under de närmaste månaderna, skriver BBC.

80 procent av Indiens befolkning är hinduer, och Modi har lyckats säkra en bred maktbas i landet genom att hänvisa till en slags indisk nationalism med starka inslag av hinduism.

Kritik har också riktats mot den överdådiga religiösa ceremonin – då Indien, enligt sin grundlag, är sekulärt.

Utlöste upplopp

Konstruktionen av det enorma templet i Ayodhya är också kontroversiell, då det byggts på ruinerna av en moské som uppfördes på platsen på 1500-talet.

1992 förstördes moskén av nära en miljon hinduiska aktivister – vilket utlöste omfattande upplopp med religiösa förtecken, där 2 000 människor dödades – de flesta av dem muslimer.

Trots kritiken inför invigningen, som direktsändes på tv och på många biografer, slog Narendra Modi an en enande ton.

– Gud har gjort mig till ett verktyg för att representera alla Indiens invånare, sade han.