Radar · Integritet

Efter it-attacken: Hackergrupp pekas ut

En så kallad ransomwareattack mot it-leverantören Tietoevry har skapat problem för bland andra Filmstaden.

Det är fortsatt stora problem för flera företag efter helgens omfattande ransomwareattack mot it-leverantören Tietoevry. Samtidigt bekräftas att det är gruppen Akira, som uppges ha kopplingar till Ryssland, som ligger bakom angreppet.

Till Svenska Dagbladet bekräftar Tietoevry att det är gruppen Akira som ligger bakom it-attacken.

– Vi kan bekräfta att det är Akira som ligger bakom, säger Alexandra Kärnlund, kommunikationschef på Tietoevry, till SvD.

Gruppen har kopplingar till Ryssland, enligt säkerhetsexperten Mattias Wåhlen som tidningen har pratat med.

Biostrul

Effekterna av attacken är fortsatt stora för flera företag och organisationer. Bioföretaget Filmstaden kan inte ta emot bokningar online.

– Vi räknar med att det kan ta några dagar, säger Helena Eklund, marknadsdirektör Europa på Filmstaden.

– Varken betalning via webben, appen eller kort fungerar. Men våra föreställningar går, det går att betala med Swish på plats.

För andra drabbade företag är det stängt. Sajterna för såväl Stadium som Rusta ligger nere. Och Granngårdens fysiska butiker håller stängt.

”Beslut just nu är att fortsatt hålla butikerna stängda under måndag förmiddag”, skriver Granngårdens försäljningschef Fredrik Björk i ett mejl till TT.

Han säger att företaget ”kämpar timme för timme” med att öppna igen.

Även vissa regioner är drabbade av attacken. Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala är trots attacken försiktigt hoppfull:

– Vården fungerar som vanligt. Det är det viktigaste. Sedan har vi förhoppningar om en intern lösning som ska vara klar under dagen. Men det är lite störningar i olika system, dock inget intrång i våra system. Vi har noggrann span framåt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV