Glöd · Ledare

Hur många liv ska spillas innan Sverige reagerar?

Ytterligare ett sjukhus i Gaza stormades av israelisk militär i förra veckan. Nassersjukhuset, beläget i södra Gaza, är enligt WHO inte längre i drift, trots att det finns runt 200 patienter kvar. Ett 20-tal av dem behöver flyttas till andra vårdinrättningar utanför Gaza. Minst 18 personer har dött. Det är ytterligare 18 liv som spillts i en konflikt där den svenska regeringen hittills bara fördömt startskottet, men inte det pågående våldet. 

Det är självklart att Hamas terrordåd den 7 oktober ska fördömas. Det gör regeringen helt rätt i. Samtidigt måste man också ställa sig frågan varför inte allt våld mot civila, oavsett sida, fördöms. Hur många människor – hur många barn – ska behöva dö för att ”Israels har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism” innan Sverige kan ta ställning mot det extrema våldet som den israeliska militären använder? Hur många sjukhus ska stormas? Hur många gånger ska civilbefolkningen uppmanas att fly till andra delar av Gaza, delar som till slut invaderas ändå? Hur många liv, regeringen? Hur många liv ska spillas innan ni kan fördöma allt det fruktansvärda som sker i den brutala konflikt som pågår i Gaza? 

Det är svårt att förstå regeringens resonemang i sitt “Ställningstagande i konflikten mellan Israel och Hamas”. Israels rätt till självförsvar ska, enligt regeringens ställningstagande, gå ihop med  att ”Civila måste skyddas” och att ”Humanitärt tillträde är fundamentalt”. Man skriver: “Israel ska så långt som möjligt undvika att skada civila när de utövar sin rätt att försvara sig. Direkta attacker mot civila och civil egendom är inte tillåtna.” Så långt som möjligt – det är alltså en tolkningsfråga hur mycket våld man får använda mot civila i sin rätt till självförsvar – där den som tolkar det dessutom är den invaderande makten? Och vad är en stormning mot ett civilt sjukhus om inte en direkt attack mot civil egendom? Det är vidrigt av Hamas att använda sjukhus (även om det ännu inte är tydligt i vilken utsträckning det har skett), men det är lika vidrigt att storma dem. Människor, varav en fruktansvärt stor mängd är barn, dödas varje dag.

Om Sveriges regering menar allvar med att civila måste skyddas måste även Israels våld fördömas. Om vi på allvar menar att Sverige är ett land som står upp för mänskliga rättigheter och mänskligt värde måste vi visa det. Fördöm allt våld mot civila, fördöm alla uttalanden som kränker mänskliga rättigheter, och kräv ett omedelbart eldupphör.

Grekland godkänner samkönade äktenskap!

Skogsstyrelsens bristfälliga granskningar får ödesdigra konsekvenser för fridlysta arter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV