Radar · Miljö

Gäddan föredrar fiskestopp framför skydd vid lek

Forskarna fiskade upp gäddor för att få en uppfattning om fiskbeståndet.

Gäddorna blir fler och ekosystemen gynnas om vattnet skyddas helt från fiske, jämfört med bara under lekperioden. Det konstaterar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Att det är bra för klimatet, fiskbeståndet och den biologiska mångfalden att helt sluta med fiske är känt sedan länge. Men de flesta studier har gjorts utomlands. 

Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet undersökt skillnaden i Sverige mellan att helt sluta fiska och att enbart begränsa stoppet till lekperioden, ett resultat som de presenterade under ett frukostseminarium som Stockholms universitets Östersjöcentrum anordnade under torsdagen. 

2,5 fler gäddor

Det visade sig att forskarna fick upp 2,5 fler gäddor i de områden som helt hade begränsats från fiske, jämfört med områden där fisket enbart stoppades under lekperioden. Dessutom syntes tecken på positiva effekter på ekosystemet. 

När det gäller aborre, mört och storspigg syntes dock inga skillnader i beståndet.

Vad gäller gäddorna kan en delförklaring till att forskarna fick upp 2,5 gånger fler gäddor vara att gäddorna blir mindre vaksamma mot beten i områden där det inte fiskats under en lång tid. 

Få områden skyddade

Sverige har väldigt få skyddade områden. Detta trots att EU har ett mål om att öka mängden delvis skyddade områden till 30 procent år 2030, varav en tredjedel ska vara strikt skyddade – alltså att inget fiske får bedrivas alls.

Havet utanför Västkusten har mest skyddat vatten. Där är 32 procent skyddat på så vis att fiske får ske i begränsad skala och 8 procent är strikt skyddat. I Östersjön är bara 17 procent delvis skyddat, och 1 procent strikt skyddat. I Bottniska viken är 5 procent skyddat och 0 procent strikt skyddat.

– Det är väldigt lite, särskilt med tanke på att vi har ett nytt mål i EU:s biodiversitetsstrategi om att vi ska ha upp till 10 procent strikt skyddade områden i Europa till 2030, säger Ulf Bergström, forskare vid Institutionen för akvatiska resurser  Sveriges lantbruksuniversitet, under frukostseminariet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV