Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Tallbiten oväntad gäst vid fågelbordet

tallbit hona i rönn

I år kan julen förgyllas av den färgstarka tallbiten, som i år kan ses i en ovanligt stor del av landet. En teori är att det goda rönnbärsåret lockat hit fågeln, som mycket väl kan dyka upp vid fågelbordet.

Den som brukar se till att även de vilda fåglarna har ett julbord kan hoppas på en oväntad gäst vid sin matning. Tallbiten håller generellt till i norr men i år är den lilla röda fågeln en vanlig syn även i delar av Syd- och Mellansverige – experterna brukar benämna det ”invasion” när ovanligt många individer av en art plötsligt intar ett område, vilket sker titt som tätt.

– Det är en välkommen invasion, för det här är en mycket vacker fågel. De kommer ofta från norra Sverige eller längre österifrån, och flyttar i regel bara korta sträckor på vintern. Vissa år är det annorlunda. Varför vet vi inte. Men det finns gott om rönnbär så kanske är det de som lockar, säger Lotta Berg, veterinär och professor i husdjurens miljö och hälsa, och tillika fågelskådare, i en nyhetsartikel på SLU:s hemsida.

Tallbiten, i synnerhet den röda hanen, är lätt att få syn på. Foto: Mike Janiak/Pixabay

Hennes bästa tips för fågelbordet är att välja en hängande variant, så att fåglarna inte står i maten och på så vis riskerar att sprida sjukdomar. Bortsett från detta behöver man inte vara orolig för att göra fel.

– Skalade eller oskalade solrosfrön, jordnötter eller talgbollar. Det är inte så noga. Men välj gärna bort affärernas viltfågelblandningar, de är dåligt anpassade till våra fåglar och även om de inte alls är skadliga så blir det mest en massa spill, säger Lotta Berg, som även påpekar att fåglarna ingalunda är beroende av oss – fåglar har överlevt kalla vintrar långt innan det fanns talgbollar.

En hängande matning rekommenderas av hygienskäl. På bilden, stjärtmesen. Foto: Christiane/Pixabay

Men det ger en närkontakt med det vilda som många människor uppskattar, och för fåglarna är det så klart välkommen föda, konstaterar Lotta Berg som själv hoppas på besök av stjärtmesen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV