Radar · Miljö

Torka, översvämningar och bränder – 2023 blev ett extremt år

Greklands skogsbränder förra året blev de mest omfattande som registrerats i EU.

Värmeböljor, översvämningar, snabbt smältande glaciärer, marin värmebölja och stora skogsbränder – bland annat den största som någonsin uppmätts i EU. Det bjöd år 2023 på enligt den nya rapporten European State of the Climate 2023.

Det är en dyster summering av det föregående året som görs i rapporten, framtagen av EU:s klimattjänst Copernicus och Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Den visar bland annat att det blev ett blötare år än vanligt: översvämningar påverkade 1,6 miljoner människor i EU och 44 människor omkom. Stormar påverkade ytterligare 550 000 människor och skogsbränder 36 000. Preliminära uträkningar från International disaster database visar att kostnaderna för detta uppgår till 13,4 miljarder euro, motsvarande 155 miljarder kronor.

I Grekland uppmättes den största skogsbranden som någonsin registrerats i EU. Under juli och augusti brändes 960 kvadratkilometer ner. Det motsvarar ytan av två Aten. I hela Europa drabbades 5000 kvadratkilometer av skogsbränder, något som motsvarar ytan av London, Paris och Berlin tillsammans. 

– Hundratusentals människor drabbades av extrema klimathändelser 2023. Tyvärr är det osannolikt att dessa siffror kommer att bli mindre, åtminstone inom en snar framtid, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change Service, i ett uttalande.

Fakta pekar snarare på allvarligare och mer frekventa klimatfaktorer som påverkar några av de effekter vikande se under de senaste månaderna, konstaterar han vidare. 

”Extrem värmestress”

Förutom en rad extrema väderhändelser syntes också värmerekord i havsvattentemperaturerna. När det gäller lufttemperaturer så tangerades Europas värmerekord från 2020 och i södra Europa upplevde hela 41 procent av befolkningen ”stark eller extrem värmestress” under en enskild dag i juli. Det är det största området som samtidigt utsatts för en sådan stress sedan mätningarna började. Med extrem värmestress menas när lufttemperatur i kombination med luftfuktighet och vindhastighet och andra faktorer gör att den upplevda temperaturen går över 46 grader. 

Även Europas glaciärer är tydligt påverkade av värmen. Samtliga glaciärer krympte under året, och i Alperna förlorade glaciärerna 10 procent av sin volym bara mellan 2022 och 2023. 

Ett område som påverkats av minskat snöfall över Alperna är floden Po i norra Italien, som hade rekordlåga nivåer under februari till april, något som 2022 år torka också bidragit till.

Trots torka på flera håll så blev det också ett år fullt av översvämningar, med allvarliga översvämningar i bland annat Italien, Slovenien, Norge, Sverige, Grekland, Bulgarien, Turkiet, Tyskland och Storbritannien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV