Radar · Djurrätt

Hundar och apor omhändertagna från labb – största tillslaget i Italien

En omhändertagen beagle, dock från ett helt annat tillfälle.

Beaglar, silkesapor och makaker har omhändertagits från ett forskningslaboratorium som utförde djurförsök i Verona. Tillslaget beskrivs som det största i sitt slag som genomförts i Italien. Företaget bakom står nu åtalade för djurmisshandel och onödigt avlivande av djur.

Det var i april 2022 som 25 djur fick omhändertas efter att italienska myndigheter genomfört kontroller hos det multinationella läkemedelsföretaget Aptuits forskningslaboratorium i Verona. Sju beaglar, sju makaker och elva silkesapor togs omhand och en utredning startades. 

Nu har ett åtal väckts mot företaget, och bland annat företagets veterinär och tidigare chef finns bland de misstänkta. Åtalspunkterna handlar om djurmisshandel och onödigt avlivande av djur och kan leda till fängelse i upp till två år och 30 000 euro i böter. 

På laboratoriet ska tusentals djur ha använts för bland annat injektioner och toxicitetstester. Förhållande ska ha varit undermåliga och djuren ska ha saknat tillgång till bland annat hundgård, och har tvingats ligga på kalla golv i celler utan solljus, skriver Eurogroup for animals

Det var efter omfattande påtryckningar från den italienska djurrättsorganisationen LAV som myndigheterna genomförde kontroller mot läkemedelsföretaget. Organisationen började protestera redan två år tidigare, då transport med flera Beaglar anlänt till företaget i Verona. 

– Varför kommer så många beaglar till staden Verona om användningen av hundar och apor för experimentändamål endast är godkända av hälsoministeriet i undantagsfall? Och hur används och sköts de av företaget? Och vad händer med hundarna och aporna i slutet av projektet? För att få svar på dessa frågor bad vi de behöriga myndigheterna, Verona kommun och Carabinieri Forestali (ung. miljöpolisen, reds anm.), till vilka vi hade lämnat in två klagomål, att utföra grundliga kontroller och inspektioner, säger  Lorenza Zanaboni, styrelseledamot i LAV, i ett pressmeddelande

De exakta förhållanden som djuren levt under är ännu inte offentliggjorda på grund av den pågående rättsprocessen. Djuren återfinns nu i rehabiliteringscenter. Men LAV tror inte att situationen är specifik för detta laboratorium.

– Om dessa mycket allvarliga oegentligheter hittades i vad som anses vara ”excellens” inom läkemedelsforskning, vad händer då nu, just i detta ögonblick, i de mer än 500 italienska laboratorierna? Vi litar på myndigheterna och hoppas att det här är början på en process som ska upptäcka vad som har varit dolt fram till nu, säger Gianluca Felicetti, ordförande för LAV, i pressmeddelandet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV