Radar · Miljö

Hongkong tar första steg mot förbud av engångsplast

Nu blir frigolitförpackningar förbjudna i Hongkong.

Engångsbestick, sugrör och tallrikar i plast är från och med måndagen inte längre tillåtet att dela ut eller sälja på restauranger i Hongkong. Det är ett första steg mot ett totalförbud av engångsplast som regeringen planerar genomföra. 

Även frigolitförpackningar omfattas av förbudet, medan matbehållare och koppar i plast fortfarande kommer vara tillåtet under en övergångsperiod, men i början av nästa år kommer även dessa vara inkluderande i förbudet, rapporterar nyhetsbyrån AP

Bland stadens restauranggäster är känslorna för de nya reglerna blandade. Vissa ser att det är bättre för miljön, medan andra ser problem:

– När jag är på jobbet har jag bara en timme till lunch och jag måste äta effektivt. Jag tror inte det är bekvämt för mig att ta med egna bestick och diska efteråt. Det är inte bekvämt och jag tror inte att det är en bra idé, säger restaurangkunden Darren Seng till AP. 

Men en hel del avfal blir det i en stad som Hongkong. Enligt de senaste officiella siffrorna (från 2022) så producerade staden 11 128 ton fast avfall per dag, varav plast bidrog med 2 369 ton.

Från miljöorganisationen Greenpeaces håll så hoppas man att förbudet kommer att leda till mer hållbara vanor, inte andra engångsprodukter. 

– All form av plastförbudspolitik bör syfta till att påverka allmänheten att hålla sig borta från plast. Vi borde gå vidare och ha ett nytt tillvägagångssätt. Men vi vill påminna regeringen om att den borde lägga mer resurser på att främja återanvändning istället för engångsbruk. Detta är sättet att lösa roten till problemet, säger Leanne Tam från Greenpeace Hongkong till AP. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV