Radar · Miljö

Antalet elbilar i Norge snart fler än bensinbilarna

Elbilar laddas i Oslo.

Norge ser ut att bli det första landet i världen med fler elektriska bilar på vägarna än bensinbilar, enligt flera analyser. 

90 procent av nybilsförsäljningen i Norge det senaste kvartalet var helelektriska bilar, rapporterar Sveriges radio Ekot. Med den försäljningstakten ser landet ut att ha fler elektriska bilar på vägarna än bensinbilar redan i slutet av detta år eller början av 2025. Enligt uträkningar från bland annat nyhetsbyrån Reuters fanns det 76 000 fler bensinbilar än elbilar i landet den 15 mars i år, samtidigt som det såldes drygt 104 000 elbilar under förra året. Gapet till dieselbilarna förväntas dock ta några år till innan det stängs.

Att så stor andel av nybilsförsäljningen numera är elektrisk beror på flera saker, enligt Christina Bu, ordförande för den norska elbilsföreningen.

– Regeringen ökade avgifterna ganska kraftigt på bensin- och dieselbilar och speciellt på laddbara hybrider, för vi ska till nollutsläpp. Och det gjorde att laddbara hybrider i genomsnitt blev 50 000 kronor dyrare i Norge i år, säger hon till Ekot. 

Norge har satt upp ett mål om att alla nya bilar som säljs ska vara elektriska redan nästa år. Redan idag så är försäljningen över 80 procent i samtliga regioner i landet, även i norr, trots att kyla kan påverka negativt på räckvidden. 

– Det är klart att det påverkar räckvidden, men dagens bilar har ganska god räckvidd, och vi har bra utbyggd laddinfrastruktur, säger Christina Bu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV