Radar · Inrikes

Studenter prioriterar bort klimatfrågor i framtidens jobb – söker trygghet i Försvarsmakten

Dagens ungdomar suktar efter trygghet och trygga arbetsvillkor, menar undersökningsföretaget Universum.

Studenter söker sig till utbildningar som ger trygg anställning och bryr sig samtidigt mindre hur arbetsgivarens hållbarhetsarbete ser ut. Det visar en ny undersökning.

Det är 36:e året som undersökningsföretaget Universum global tittat på vilka företag och organisationer som är attraktiva för svenska studenter för att söka jobb på. Undersökningen har också frågat studenterna om vilka egenskaper de värdesätter hos arbetsgivare.

Trenden från föregående år fortsätter där internationella teknikföretag är populära, men nytt för i år är att myndigheter och företag som arbetar med säkerhetsfrågor rankas högre. Det verkar finnas en önskan om att få en trygg anställning med hög lön.

– Att start-up-drömmen sjunker i attraktivitet till förmån för stabilitet och trygghet är en ihållande trend som företag gör smart i att förhålla sig till för att säkra framtida kompetens. Nytt är att vi ser ett ansvarstagande hos studenter för Sveriges säkerhet, de verkar se vikten av delaktighet och vill dra sitt strå till stacken, säger Emil Adén, Sverigechef på Universum, i ett pressmeddelande.

Universum tolkar det som att omvärldsläget med stor politisk osäkerhet, krig i närområdet och lågkonjuktur påverkar attityderna hos studenterna. Det gör att trygghet prioriteras, både vad det gäller på arbetsmarknaden och vilka sektorer som studenterna vill arbeta inom.

Företag och organisationer som arbetar med landets säkerhet, såsom Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Saab Defence & Security, ligger högre i dag.

Skillnader i löneförväntan

Hållbarhet blir allt mindre viktigt som faktor när studenterna väljer arbetsgivare. 30 procent av de studenter som har tillfrågats uppger att de skulle välja bort en arbetsgivare som inte engagerar sig i hållbarhet. Det är en minskning på 10 procent från 2021.

Studenternas förväntan på löner när de väl börjar arbeta varierar beroende på kön, där kvinnor förväntar sig åtta procent lägre lön än män. Det är en skillnad som har ökat och är den högsta siffran sedan 2018. Räknat i kronor handlar det om en skillnad på nästan 40 000 kr per år, skriver Universum och varnar för att de lägre förväntningarna hos kvinnor kan komma att cementeras över åren om man begär för låg ingångslön.

Arbeta på distans

Distansarbete är fortsatt attraktivt. Fler studenter än någonsin, 71 procent, är intresserade av att arbeta hemifrån. Dock är en tredjedel av de som svarade rädda för att distansarbetet ska hindra dem i deras karriärer genom att de kan komma att missa befordringar när de inte jobbar på plats.

– Även om distansarbete och flexibilitet fortfarande lockar, så ser vi att dagens unga presterar som bäst när de känner sig trygga. Här kan många arbetsgivare tjäna på att bli duktigare på att skapa en kontorsmiljö som får alla medarbetare att vilja vara på kontoret om dagarna, säger Emil Adén.

Studenterna får i undersökningen ranka sina drömarbetsplatser. Där hamnar Spotify och Google i toppen för de som studerar företagande, IT och till civilingenjörer. Volvo Cars går om Google för civilingenjörsstudenterna i årets undersökning, även Volvo Group är fortsatt intressant som arbetsplats för civil- och högskoleingenjörer.

Vårdstudenter ser Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och Region Stockholm som några av de mest attraktiva arbetsplatserna. Nytt är också att Astra Zeneca tar förstaplatsen från Naturvårdsverket bland naturvetenskapsstudenterna, skriver Universum.

Fakta: Studentundersökningen

Över 23 000 respondenter från 34 olika högskolor och universitet i Sverige har deltagit i Universums undersökning.

Studenterna har svarat på frågor om vilka egenskaper de prioriterar vid framtida anställning och framför allt – vilken drömarbetsgivaren är.

Universums undersökningar besvaras årligen av över 1,5 miljoner personer på 65 marknader världen över.

Några exempel på företag som har ökat i rankingen:

Sony steg 29 placeringar bland högskoleingenjörer.

McKinsey & Company ökade sju placeringar bland ekonomistudenter.

Försvarsmakten ökade fem placeringar bland civilingenjörsstudenter.

Saab Defence & Security ökade sex placeringar bland högskoleingenjörer.

Företag som halkat ned i rankingen:

Avanza, Kriminalvården, Volvo Group, Ikea, Google och SLU

Källa: Universum

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV