Radar · Miljö

Gretas gamlingar prisas av Solna stad

Gretas Gamlingar har vunnit årets miljöpris i Solna.

De har stått på torget över 200 gånger för att få fler att engagera sig i klimatfrågan. Nu vinner organisationen Gretas gamlingar årets miljöpris i Solna.
– Det är något enastående att få pris och är ett erkännande av det arbete vi har gjort, säger Peter Lamming från Gretas gamlingar

De håller i studiecirklar, bjuder in föredragshållare och bedriver opinionsarbete, men framför allt har de stått i Solna centrum och försökt att få folk att engagera sig för klimatomställningen och tänka på hållbarhet.

Nu har Gretas gamlingar uppmärksammats med Solna stads miljöpris 2024.

– Det är underbart, för vi har arbetat med det här i fem års tid. Det känns som ett erkännande från själva kommunen att de tycker att vi gör ett bra opinionsarbete, säger Peter Lamming från Gretas gamlingar i Solna.

Han berättar att organisationens arbete har börjat uppmärksammas mer, något som visar sig i att allt fler hör av sig och vill vara med i studiecirklarna.

– Det är mödan värt, att få pris är inte bara en klapp på axeln utan vi känner att kommunen tycker att det vi gör är viktigt. Och har man fått med sig politikerna så är halva saken vunnen, sedan vill vi gärna få med företagen och föreningarna, säger Peter Lamming.

Prisas för nätverkande

Solnas miljöpris har delats ut sedan 2006 till personer, företag eller föreningar som gör betydelsefulla insatser inom miljöområdet. Det kan handla om exempelvis arbete med hållbar utveckling, klimat och energi, transporter, naturvård, opinionsbildning eller arbete med beteendeförändring i hållbar inriktning, skriver Solna stad.

I motiveringen till priset lyfts Gretas gamlingars goda nätverkande fram:

– Gretas Gamlingar har på ett imponerande sätt lyckats samla föreningar, företag och verksamheter i stadsdelen kring klimatfrågan. De har gjort en imponerande insats och är välförtjänta vinnare av Solnas miljöpris, säger Victoria Johansson, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Solna stad, i ett pressmeddelande.

Peter Lamming berättar att organisationen försöker arbeta efter devisen, tänka globalt – agera lokalt. Det innefattar även försök att engagera olika pensionärsföreningar i klimatfrågan.

– Vi har fått med PRO att skapa en hållbarhetskommitté och få de lokala PRO-föreningarna att göra något mer än bara spela boule och bridge.

– Även om vi är gamla och snart ligger i mull så måste vi kämpa för barnbarnen. Miljöpriset är något extraordinärt, säger Peter Lamming, som redan har börjat smida planer på den stora festen som ska hållas för att fira priset.

Gunnel Nordin, Peter Lamming och Inger Viklund firar att Gretas gamlingar har fått pris. Foto: Privat

Vad anser han huruvida Solnas stads egna klimatarbete håller måttet?

– Jag tycker det har tagit fart det senaste åren med att Solna har gått med i föreningen Klimatkommunerna som ställer vissa krav på kommunerna om vad man ska åstadkomma. Solna har också börjat att sätta upp solceller på sina fastigheter och har inlett samarbete med företagen för att få dem att tänka klimatsmart.

Måste man vara gamling för att vara med i Gretas Gamlingar?

– Nej, är det korta svaret, men det var så det började. Greta samlade ihop sitt gäng av ungdomar som blev Fridays for future, så vi tänkte att vi ville haka på och att klimatarbetet inte bara är för ungdomar.

– Vi går ofta tillsammans med Fridays for future och har samma mål och paroller. Gretas gamlingar arbetar också med gamla pensionärsorganisationer som Grand panthers och Grandparents for future, säger Peter Lamming.

Gretas gamlingar

Gretas gamlingar bildades 2019. Gruppen i Bergshamra har nu stått varje fredag klockan tolv på torget cirka 200 gånger.

Numera finns nätverk av Gretas gamlingar på ett tjugotal orter i Sverige. Var och en jobbar ideellt
efter sina förutsättningar: ”Agera lokalt, men tänk globalt”.

Organisationen har startat studiecirklar, arrangerat föreläsningar och musikkvällar och samarbetar med andra för att väcka opinion om klimatnödläget.

Man arrangerar Sorgmarschen (för att allt går alltför långsamt) den 11 september 2024 i Stockholm för 3:e gången under parollen: ”Rädda klimatet för barnbarnens skull”

Källa: Gretas gamlingar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV