Radar · Utrikes

Biden förnekar att det som händer i Gaza är folkmord

USA:s president Joe Biden talade vid ett evenemang i Vita huset och sade att det som sker i Gaza inte ska betecknas som folkmord.

USA:s president Joe Biden är kritisk mot Internationella brottmålsdomstolens (ICC) efter att dess chefsåklagare vill se en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant. 

Vid ett tal i Vita huset sade Joe Biden att det som sker “inte är ett folkmord”. Han kallade det för “skandalöst” och att chefsåklagare Karim Khan är en av vår tids ”stora antisemiter”. I ett uttalande säger Biden vidare att det inte finns någon motsvarighet mellan Israel och Hamas, samt att USA alltid kommer att stödja Israel. 

Det var under måndagen som Karim Khan meddelade att han vill se en arresteringsorder mot de två israeliska ledarna, och tre högt uppsatta ledare inom Hamas.

Just nu pågår en process av ICC för att utreda eventuella krigsbrott och brott mot mänskligheten i samband med terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Samtidigt undersöks Israels efterföljande krig i Gaza.

I en intervju med CNN säger Karim Kahn till journalisten Christiane Amanpour att “ingen står ovan lagen”.

Han berättade vidare att anklagelserna mot Netanyahu och Gallant inkluderar “skapandet av utrotning, skapandet av svält som en metod i krig, ha vägrat tillträde för humanitär hjälp och att medvetet ha riktat in sig mot civila under konflikten”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV