Krönikor

Ingen ska behöva lida i det fördolda

Vad sjutton säger man? Vad kan man egentligen göra? Tänk om man råkar säga något fel som blir droppen som får bägaren att rinna över! 

Jag kanske hörde fel? Det var vad jag tänkte när min man grät hejdlöst och sade att han försökt ta livet av sig. Visserligen hade han betett sig annorlunda de senaste veckorna. Varit mer stingslig, fått utbrott över småsaker, druckit sig berusad på konstiga tider. Men han var min spralliga, bullriga och omtänksamma man. Det fanns inte i min sinnevärld att han ens kunde vara deprimerad.

Varje år omkommer ungefär 1500 personer i suicid eller misstänkt suicid och en stor majoritet är män, oavsett ålder. Män har som grupp svårare att prata om känslor. Visserligen upplever både män och kvinnor att det är skambelagt att ha psykiska besvär, men fler män upplever press på sig att inte visa sig svaga, behövande och oroliga.

Det många inte känner till är att de allra flesta självmorden sker bland män över 85 år. Det är oändligt sorgligt. När jag arbetade i en församling i Svenska kyrkan hade vi en återkommande grupp äldre män som åt frukost i vårt café. Sedan återkom de till lunchsoppan, stannade över eftermiddagsaktiviteten och, om det fanns en kvällsaktivitet, satt de kvar på den också. Diakonerna berättade att en del av dem inte visste hur spisen hemma fungerade, eller att de var helt isolerade efter att deras livskamrat hade gått bort. Kanske hade de värk efter ett hårt arbetsliv eller åt starka mediciner som gav besvärliga biverkningar.

För att kunna göra något åt sitt psykiska dåliga mående behöver man kunna definiera vad det är som ger ångest. Att sätta ord på känslor är något man behöver öva på. Det är därför det är så viktigt att vi lär våra barn att förstå och resonera kring vad känslor är, hur de känns och vad de betyder. Det är också därför det är så viktigt att psykiatrin stöttar med mer än bara antidepressiva läkemedel utan också ger samtalsstöd som hjälper till att sortera och greppa tillvaron. För att förstå livet behöver man förstå sig själv. Självinsikt ger motståndskraft och perspektiv för de smällar som livet levererar.

Dagen efter att min man erkänt att han försökt ta sitt liv gjorde han ett nytt försök. Den här gången med dödlig utgång. I snart tjugo års tid har jag ångrat att jag inte frågade honom om jag hörde rätt. Om det faktum att jag inte ställde frågan bidrog till att han försökte ta sitt liv igen. Det är en myt att det inte går att hindra en person som bestämt sig för att ta sitt liv. Enligt intresseföreningen Suicide Zero har 85-90 procent av de som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt senare i livet dött av andra orsaker än suicid. Man vill slippa lida, inte dö, i första hand.

Våga fråga och våga lyssna. När det gäller allvarliga depressioner går det inte att bry sig om för mycket. Och om du själv mår dåligt, sök vård. Ingen ska behöva lida i det fördolda. Att inte vilja leva är inte en svaghet, det är ett allvarligt sjukdomstillstånd och du är värd att tas på allvar.

Omsorg om varandra.

Social isolering.