Radar · Inrikes

Docka i rätten när ”snippamålet” tas upp igen

 Den misstänkte mannen i snippamålet anländer till rättegången.

En docka ska användas som bevis när det uppmärksammade "snippamålet" prövas i hovrätten igen. Dessutom ska den tioåriga flickans mamma höras.
– Mamman hade lärt henne vad en snippa är, säger målsägandebiträdet Agneta Carlquist.

Den åtalade mannen anländer till rättssalen med en svart luva uppdragen över huvudet och tonade glasögon. Trots att den nya rättegången i det så kallade snippamålet hålls bakom stängda dörrar är intresset stort och många journalister befinner sig i Hovrätten för västra Sverige på onsdagsmorgonen.

På plats i rätten är också den tioåriga flickans mamma, som ska vittna.

– Vi kommer att höra henne om vad flickan menade med snippa och vilken innebörd det hade för flickan vid tidpunkten, säger målsägandebiträdet Agneta Carlquist.

Det var i februari i fjol som mannen i 50-årsåldern friades från anklagelser om våldtäkt mot barn, eftersom Hovrätten för västra Sverige ansåg att det var oklart vad flickan menade med ordet snippa.

Högsta domstolen slog senare fast att det var fel att rätten inte prövade några andra brottsrubriceringar – till exempel sexuellt övergrepp mot barn – utan i stället helt friade mannen.

Har med docka

När målet nu ska prövas på nytt är åklagaren tydlig: brottsrubriceringen är i första hand två fall av våldtäkt mot barn och i andra hand två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Naturligtvis innefattar det också sexuellt övergrepp mot barn om det inte skulle anses grovt. Gärningsbeskrivningen omfattar också sexuellt ofredande, säger åklagaren Ann-Christin Claesson.

Försvaret ska under rättegången ha med sig en docka, lika tung och stor som flickan var när mannen misstänks ha utsatt henne för övergreppet. Tillsammans med journaler från 1177 hoppas försvaret kunna bevisa att mannens fysiska hälsa var så svag att han inte kunnat utföra de gärningar han står åtalad för.

Läs mer: Hon startade en protestlista när inget hände efter snippamålet.

Efter snippamålet: ”Inget har hänt”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV