Radar · Migration

Tumult i Texas kring ifrågasatt migrationslag

I Edinburg i Texas, nära gränsen mot Mexiko, vajar en jättelik amerikansk flagga.

Först gav Högsta domstolen tillfälligt grönt ljus. Men bara timmar senare stoppades Texas nya, kontroversiella migrationslag av en federal appellationsdomstol. Tvisten rör huruvida USA:s delstater får stifta egna migrationslagar.

Den hårda lagen, känd som SB4, har gett upphov till dispyter alltsedan den röstades igenom av Texas delstatskongress i fjol. SB4 gör det möjligt för delstatens rättsväsende att gripa, utreda, åtala, deportera och utdöma fängelsestraff för personer som misstänks ha tagit sig över gränsen från Mexiko illegalt.

Lagen står i direkt konflikt med det regelverk i USA som säger att enbart federala myndigheter får se till att migrationslagar efterlevs. SB4 skulle ha trätt i kraft den 5 mars, men innan dess stämdes Texas av USA:s justitiedepartement. I Washington DC beskrivs SB4 som grundlagsvidrig och inkräktande på federala lagar, skriver bland andra The Texas Tribune.

Att olagligt ta sig över gränsen till USA är redan ett federalt brott. Överträdelser brukar hanteras som civilrättsliga mål i särskilda migrationsdomstolar – ett kritiserat och överbelastat system. Antalet migranter som illegalt tar sig över den södra gränsen har ökat dramatiskt sedan demokraten Joe Biden blev president. I nuläget grips uppemot 300 000 migranter i månaden, att jämföra med cirka 80 000 i slutet av expresident Donald Trumps mandatperiod, enligt gränsskyddsmyndigheten CBP.

Domstolarnas motstridiga beslut är bara tillfälliga, de rör frågan huruvida Texaslagen får tillämpas i väntan på att en federal appellationsdomstol ska säga sitt. Fortsatta utfrågningar är planerade till onsdagen.

Inga gripanden hann göras under de få timmar lagen var i kraft, enligt AP.

SB4 påverkar inte rätten att söka asyl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV