Glöd · Ledare

Syna Liberalernas ilska mot SD

I förgrunden: ett porträtt av skribenten. I bakgrunden: Liberalernas partiledare Johan Pehrson blir intervjuad och fotograferad under en pressträff.

Det är förstås pinsamt för en regering, som i snabb takt monterat ner allt fler fri- och rättigheter och begränsat den akademiska friheten, mediernas frihet och yttrandefriheten med bland annat hänvisning till yttre hot, konspirationsteorier och påverkanskampanjer, att regeringsunderlagets största parti själva har en trollfabrik.

Ett avslöjande kan man dock knappast kalla det – alla, inklusive regeringspartierna har ju vetat. Det som däremot är Kalla faktas förtjänst är att det nu inte längre går att förneka, inte ens för regeringspartierna.

Därför har vi fått se ett skådespel där Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch offentligt framstår som både förvånade och förbannade. I möten bakom stängda dörrar verkar dock ilskan snabbt svalna och ut kom i stort bara att Liberalerna vill utreda något som kan träda i kraft efter nästa val. Alltså efter ytterligare en valrörelse som SD kommer ha trollat till Tidöpartiernas fördel. 

Jag är inte övertygad om att det är rätt väg att gå att förbjuda partier med partistöd att använda anonyma konton. Men de oppositionspartier som uttryckt sig positivt till det bör omedelbart syna Liberalernas utspel och lägga en motion i frågan. Är oppositionen överens och Liberalerna menar allvar kan den lagen röstas igenom nu istället för att begravas i en utredning. Då testas också om Liberalerna verkligen menar allvar.

Tyvärr kommer det nog då visa sig att Johan Pehrsons och Liberalernas vilja att regera på Jimmie Åkessons mandat återigen är större än deras ilska mot Sverigedemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV