Radar · Miljö

Sverige kan rädda EU:s förstörda natur menar ministrar

Lagförslaget att återställa Europas natur kan gå igenom med bara en röst, erfar The Guardian, vilket gör att Sverige kan påverka utgången.

Elva miljöministrar har skrivit ett öppet brev där de uppmanar de länder som inte röstat för EU-förslaget att återställa förstörd natur att göra det. Här har Sverige en viktig roll, menar de.

Den 17:e juni kommer EU:s miljöministrar att träffas i Luxemburg. Det ger dem en ny chans att rösta igenom det lagförslag som var nära att godkännas men stoppades av Ungern förra gången det var uppe för omröstning.

Lagförslaget vill att 20 procent av EU:s skadade land- och vattenytor återställs till 2030, 60 procent till 2040, samt att 90 procent ska återställas fram till 2050.

Sverige är bland de länder som har meddelat att de kommer att rösta nej eller avstå från att rösta. De andra länderna är Ungern, Finland, Polen och Belgien.

”Agera snabbt”

Försöket att skaka liv i förslaget kommer från Irland.

– Vi måste agera snabbt och med beslutsamhet för att slutföra den politiska processen. Om vi misslyckas blir det ett carte blanche för att förstöra naturen och skulle fundamentalt underminera folks förtroende för EU:s politiska ledarskap både på hemmaplan och internationellt, säger Irlands miljöminister Eamon Ryan, rapporterar The Guardian.

Bland de länder som står bakom brevet finns Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark. De uppmanar alla medlemsländer att rösta igenom lagförslaget eftersom “Europa är den kontinent som har den snabbaste uppvärmningen och står inför icke tidigare skådade effekter av den sammanvävda natur- och klimatkrisen”, skriver de.

Skulle Sverige rösta för kan det räcka för att lagförslaget ska gå igenom. Enligt The Guardian står och faller förslaget med en röst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV