Radar · Miljö

Finska fiskare fortsätter fiska hotad vild lax

Sverige har stoppat laxfiske i Bottenhavet medan Finland fortsätter i "vetenskapligt syfte".

Det råder olika regler för hur mycket vild lax som får fiskas i Bottenhavet. Sverige försöker skydda stammen, medan Finland tillåter fortsatt fiske vilket har lett till osämja mellan ländernas fiskare, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

2023 var ett dåligt år för den svenska vildlaxen då antalet laxar som förökar sig på egen hand och som vandrar upp i svenska Östersjöälvar minskade drastiskt. Det ledde till förbud av laxfiske på vissa platser, bland annat råder det nu totalt fiskeförbud i Ljungan på lax.

Men i Finland gör man en annan tolkning än i Sverige av det internationella havsfiskerådet ICES rekommendationer för att skydda hotade stammar. Finland tillåter fiske av lax mellan Ålands hav och Norra kvarken, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Enligt finländska fiskemyndigheter sker laxfisket i vetenskapligt syfte i Bottenhavet. Dock dödas fiskarna och återsätts alltså inte, och fisket sker med nästan samma omfattning som förut.

– Det är märkligt att man gör ett forskningsförsök där man också avlivar fisken, säger David Jonsson, länsfiskekonsulent i Västernorrland, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV