Radar · Integritet

Nya turer om Chat control – inget beslut i dag

EU-förslaget kallat Chat control, vars syfte är att hindra spridning av övergreppsmaterial på nätet, kommer inte att behandlas av EU-ländernas ambassadörer i dag uppger en EU-källa till TT.

Belgiens föreslagna kompromiss på EU:s CSAM-förordning (Child sexual abuse material) uppges i sista stund ha tagits bort från dagordningen, rapporterar nyhetsbyrån. Det kan bero på att flera medlemsländer flaggat för att de behöver mer tid för frågan.

Sveriges regering stöttar förslaget och den 18 juni ställde sig Scialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i justitieutskottet bakom det. Tidigare har de två sistnämnda partierna varit emot, men när Sveriges hållning spikades sa endast Sverigedemokraterna och Centerpartiet nej. Efteråt har V gått ut med att de borde ha anmält en avvikande åsikt. MP uppgav detsamma i går, men därefter avslöjade journalisten Emanuel Karlsten interna kommunikationer där partiets ledamot, Rasmus Ling, stöttar förslaget, som han kallar ”välavvägt”.

Förslaget innebär att leverantörer ska kunna skanna och granska alla bilder, videor eller länkar, som skickas mellan användare. Skillnaden i det senaste förslaget är att användarna ska kunna ge samtycke.

När förslaget ska tas upp är i skrivande stund oklart.

Syre har sökt Rasmus Ling (MP) och Rebecka Le Moine (MP) för kommentarer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV