Glöd · Debatt

Ett måste för en lyckad midsommar

En tallrik med tofu och grönsaker.

Istället för att äta sill, köttbullar och ägg på midsommar bara för att vi brukar göra så tipsar Johanna Månsson om att man kan byta ut dem mot veganska varianter. Så får både du och djuren en glad midsommar.

Tänk om ert midsommarfirande kommer utspelas såsom i filmen Midsommar (2019), där en ung amerikansk kvinna motvilligt följer med pojkvännen för att fira traditionsenlig midsommar i en avlägsen liten svensk by. Ni som sett filmen vill nog, likt mig, inte råka ut för denna typ av upplevelse! Som tur är så är risken för det näst intill noll skulle jag tippa. 

De flesta i Sverige lär fira skräckfri midsommar med blommor i håret, dans kring midsommarstången och alla måsten på matbordet. Sill och färsk potatis, köttbullar, ägg samt vaniljglass/grädde med jordgubbar och jordgubbstårta till efterrätt. Mums! Glöm inte nubben! 

Men när ljuset aldrig går ner, och det blir svårt att komma ihåg att gå och lägga sig, kämpar andra varelser – midsommar eller ej – inlåsta i små metallburar eller i överfyllda inomhusstallar med andra bekymmer. Vet ni till exempel vilket stort projekt det är tills ett kokt ägg till slut hamnar på en traditionsenlig midsommartallrik? Bara för att det är så man gör …  

Kika gärna in på Åsas Hönsfristads facebooksida. Här får hönor, som framavlats att lägga ägg varje dag, sin frihet. Tyvärr är det svårt att rädda ”värp”hönor när deras äggproduktion avtar efter ett och ett halvt år, och de lider ofta av sjukdomar på grund av den höga äggproduktionen. Åsa sörjer varje hönas öde inom ägg & köttindustrin

Är det inte dags att börja se över vårt traditionsenliga görande när ”det ska bara vara så” används lika lättvindigt vid midsommarbordet som vid Små grodorna-dansen? Det finns egentligen bara ett måste för en lyckad midsommar! Eller är det anständigt ett modernt västerländskt samhälle att fortfarande behandla hunden som en familjemedlem, men skicka grisen till slakt och konsumera den mjölk som är menad till kalven? 

Det går att veganisera sillen, köttbullarna, vaniljglassen med mera, för en hållbarare framtid där vi fortfarande kan umgås och äta gott, fast i förbättrad tappning förstås.  Så istället för sill, servera tofu (eller något annat ifrån växtriket vid eventuell sojaallergi). Låt oss alla fira midsommar med kärlek och värme, inte död och fylla, som en otroligt fin vegan en gång sa, nämligen Kerstin Modeen (1968-2024) som var en engagerad djurrättskämpe, bland annat i Animal Save Sweden. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV