Radar · Inrikes

Droger på semestern kan leda till avstängning från jobb

En VS-montör var på semester och använde droger. När han kom tillbaka till jobbet fastnade han i ett slumptest och stängdes av. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att arbetsgivaren hade rätt att stänga av honom trots att han inte var synligt påverkad.

En person som jobbade som VS-montör visade positivt för THC-syra på ett slumpmässigt drogtest på sin arbetsplats. Han hade också spår av en nedbrytningsprodukt som bildas efter kokainanvändning. Arbetsgivaren menade att personen hade brutit mot företagets drogpolicy och det faktum att det fanns drogrester i testet gjorde att han inte stod till förfogande som arbetstagare. Det ledde till att lärlingen stängdes av och att lönen drogs in under två månader. Fler tester togs och när de inte visade spår av droger fick han börja jobba igen.

Mannen hävdade att han hade varit på semester och nyttjat drogerna då, men att han inte var påverkad på jobbet. Istället för att stängas av ville han bli omplacerad under tiden det fanns spår av droger. Han och hans fackförbund Svenska byggnadsarbetareförbundet drev saken vidare till Arbetsdomstolen och krävde två månaders utebliven lön och skadestånd för kollektivavtalsbrott.

Men nu säger Arbetsdomstolen att arbetsgivaren inte har gjort något fel i sin avstängning eftersom han inte stod till förfogande med de positiva drogtesterna. Arbetsgivaren har heller inte gjorts sig skyldig till brott mot förhandlingsskyldigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV