Glöd · Debatt

Vi måste börja tänka fred

Ulf Kristersson på väg in på Folk och försvar på Sälens högfjällshotell måndagen den 8 januari.

I en kortsiktig ekonomi är krig en lönsam affär. Men samtidigt är krig den värsta miljöboven, skriver Peter Lamming. Vi befinner oss i en klimatkris, och den måste vi hantera och hejda – inte underblåsa.

Stridstrumpeterna har talat från Sälen och produktionen av patroner har gått upp 800 procent i pris. Krig är lönsamt för producenterna. Om samhällets toppar – politiker, generaldirektörer inklusive ÖB och den tredje statsmakten (oberoende?) – hade satsat lika mycket utrymme och resurser på att samla folket mot klimatnödläget, så hade vi redan nu kunnat uppfylla Parisavtalet om max 1,5 graders uppvärmning.

Denna kris är redan här. Alla vet att de rikaste i varje land och de rikaste nationerna är de som skitar ner mest och på så sätt fortsätter att riskera allt levande på jorden. Krigsproduktion, det är ju det Sverige och EU redan håller på med för fullt! Tätt i hälarna på USA och Ryssland. Ta stora lån, snabbstarta produktion och leveranser av ammunition drönare, luftvärn och stridsfordon. Europa måste ställa sig på krigsfot, säger det uniforma frälset. Men än farligare och än mer akut än ett eventuellt krigsangrepp på Sverige är klimatförändringarna.

Krig är den största miljöboven av alla. Krigsproduktion betyder att åstadkomma krig.  Demokrati kan inte bombas fram, det visar USA:s många misslyckade försök med miljontals döda i Irak, Afghanistan, Vietnam, Filippinerna, Libyen, Kambodja, Chile, El Salvador etcetera, och nu från det sargade Ukraina och Gaza. I Sverige, liksom på de andra nordliga delarna av jordklotet, är vi utsatta för en uppvärmning över 2 grader redan nu. Utsläppen av koldioxid måste ner snabbt. Det är nu som konsekvenserna av klimatförändringarna redan märks i form av häftigare stormar, översvämningar, extremt väder med många döda som följd. Snart blir vi tvungna att ta ställning till flyktingströmmarna – folk som inte kan överleva där de bor.

Vi behöver fokusera mycket mer på att upplysa om nödläget. Vi behöver ett mellanfolkligt samarbete, samtal, diplomati, förhandlingar, kompromisser. En helhjärtad satsning på klimatarbetet skulle främjas i skola och samhälle. Det skulle säkert leda till ökad solidaritet och stridsberedskap för att bistå varandra lokalt och globalt. Världen behöver samarbeta för att klara klimatkrisen. Vi måste börja tänka fredsproduktion!