Radar · Utrikes

Mat till norra Gaza stoppas – ”komplett kaos”

Palestinska barn köar för ett gratis mål mat i Rafah den 16 februari.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) pausar sina leveranser till norra Gazaremsan. Situationen i området är alltför kaotisk, enligt WFP.

Beslutet har inte fattats med lätthet, heter det i ett pressmeddelande. Att pausa nödhjälpen innebär att den humanitära situationen förvärras ytterligare och att fler människor riskerar att svälta ihjäl.

”De två senaste dagarna bevittnade våra medarbetare aldrig tidigare skådade nivåer av desperation”, skriver de.

WFP:s leveranser av nödhjälp till norra Gazaremsan återupptogs i söndags efter tre veckors uppehåll på grund av bristande säkerhet. Men den första konvojen ”omringades av folkskaror av hungriga människor” och besköts sedan vid ankomst till staden Gaza. Måndagens konvoj möttes av ”komplett kaos och våld på grund av att den allmänna ordningen kollapsat”, skriver WFP.

”Flera lastbilar plundrades mellan Khan Yunis och Deir al-Balah och en lastbilschaufför misshandlades. Det mjöl som fanns kvar delades ut hipp som happ under hög anspänning och explosionsartad ilska”, skriver FN-organet.

Hjälporganisationer har upprepade gånger varnat för en förestående svältkatastrof i norra Gazaremsan. Mat och rent vatten är bristvaror och sjukdomar sprider sig allt snabbare. Situationen förvärras dag för dag, uppger WFP.

Enligt FN-organet dör redan människor i området av svältrelaterade åkommor. Allt fler av Gazas barn rapporteras lida av akut näringsbrist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV