Radar · Miljö

Klimatministern kallas till riksdagen

I januari klarade hon omröstningen i riskdagen om en misstroendeförklaring.

Efter den granskning som DN publicerat idag om uträkningen som låg till grund för regeringens klimathandlingsplan kallas nu klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till riksdagen för att förklara sig. 

DN:s granskning visade att regeringens prognos för utsläppsminskningar ner till nettonoll år 2045 byggde på en kalkyl som utgår ifrån en höjd reduktionsplikt, det vill säga att det återigen blir obligatoriskt med mer inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. Detta går rakt emot den slopade reduktionsplikt som regeringen utlovat som vallöfte och vid årsskiftet också genomförde.

Samtidigt svarade Pourmokhtari på kritiken med att detta inte innebär att regeringen planerar att att åter höja reduktionsplikten.

Under torsdagen lämnade Socialdemokraterna in tre olika interpellationer som kräver att klimatministern kommer till riksdagen och förklarar sig.

– På det här sättet kan man inte bedriva klimatpolitik, det är oseriöst. Romina Pourmokhtari pratar mycket men det blir ju ingen substans när man inte redovisar siffrorna bakom, säger klimattalesperson Anna-Caren Sätherberg (S), en av dem som har interpellerat, till DN.

Centerpartiets klimattalesperson Rickard Nordin vill även kalla klimatministern till miljö- och jordbruksutskottet för utfrågning.

– Det här är mycket allvarligt. Regeringen verkar skjuta i blindo. Det är i bästa fall kreativ bokföring, i värsta fall rent bedrägeri, säger Rickard Nordin till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV