Energi · Kultursvepet

Djurrättsfilmerna du inte får missa

Grisen Gunda har berört människor över hela världen.

Genom årens lopp har det kommit många dokumentärer, men även spelfilmer, som på olika sätt tar upp djurrätt. Här listar vi tio filmer som är både förfärande och inspirerande. Varning för att flera av filmerna innehåller obehagliga scener.

Meat the truth

Dokumentär från 2008 om den industriella djuruppfödningens påverkan på klimatet. I dag känner de flesta till att köttet har en stor klimatpåverkan, men för 16 år sedan, när dokumentären släpptes, var det fortfarande okänt för många.  Filmen fick en uppföljare två år senare – Sea the truth – som handlar om fiskeindustrins klimatpåverkan. Båda filmerna går att se gratis på Youtube.

Punk rock vegan movie

En ny film som försöker gå till botten med den långa relationen mellan punk- och djurrättsrörelsen och hur punken har fungerat som inkörsport för många till djurrättsaktivism. I filmen intervjuas ett antal punklegender, och filmens soundtrack är skrivet av artisten Moby.  

Veganen och artisten Moby har producerat flera filmer om djurrätt. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP/TT

Watership Down

Klassisk film från 1978 som bygger på boken med samma namn. Den har också blivit tv-serie 2018. I Watership Down får vi följa en grupp kaniner som tvingas lämna sina hem och söka efter en ny plats att leva på. Kaninerna skildras som individer med tankar och känslor, samtidigt som de också är väldigt “kaniniga”. Även om det är en ren fantasi kan den säkert få en och annan att börja se på kaniner med nya ögon. 

Gunda

Gunda är något så ovanligt som en svart-vit film, helt utan dialog som handlar om en gris. I filmen får vi följa grisen Gunda och hennes kultingar, samt några kor och hönor. Filmen har prisats för sitt intima och vackra bildspråk som gör att tittaren verkligen kan känna med djuren trots att inte några ord används och inga människor syns i bild. 

Earthlings

Den amerikanska dokumentären Earthlings slog ner som en bomb när den kom 2005. Filmen är gjord med dold kamera och visar såväl djurfabriker, djuraffärer och experiment på djur. Samtidigt dras också flera paralleller mellan speciesism och exempelvis rasism och sexism. Berättarröst i filmen är Joaquin Phoenix som själv sa efter releasen att av alla filmer han gjort så är det den här som har skapat mest diskussion.    

Rädda Willy förändrade många människors syn på späckhuggarna. Foto: Don Ryan/AP/TT

Rädda Willy

Familjefilmen om en pojke som blir vän med en späckhuggare i en djurpark och som hjälper honom tillbaka till friheten i havet blev en enorm publiksuccé när den släpptes 1993. Handlingen kan upplevas som sliskigt sentimental, men faktum är att den faktiskt påverkade många amerikaners syn på späckhuggarna som vid den här tiden hade väldigt dåligt rykte. Filmen gav också upphov till en brevkampanj som ledde till att Keiko, den späckhuggare som spelade Willy i filmen, befriades från sin fångenskap på ett nöjesfält i Mexiko. 

Bild från den finska dokumentär Just Animals. Foto: Pressbild

Just Animals

Finsk dokumentär om en ung djurrättsaktivist, Saila, och de rättsliga konsekvenser som hennes aktivism får. I filmen brottas hon med frågor om ifall det hon gör är rätt och hur hon ska lyckas övertyga andra om djurens lidande. Filmen handlar om djurens lidande, men också om en känsla av ensamhet och uppgivenhet som många aktivister säkert kan känna igen sig i.  


Dominion 


Australiensisk dokumentär som med hjälp av dolda kameror visar hur grisar gasas till döds, hur hankycklingar dödas på löpande band och hur rävar flås levande. Filmen har vunnit flera internationella priser och inspirerat till storskaliga protester mot djurindustrin. 

I Dominion får vi bland annat se hur kycklingar dödas på löpande band. Foto: Pressbild

Peaceable Kingdom

Bönder blir ofta hårt kritiserade i djurrättssammanhang. I den här filmen är det dock bönderna som är hjältarna. Filmen handlar om en grupp bönder som bestämmer sig för att sluta döda djur och bli veganer. Bönderna bestämmer sig också för att skapa en fristad för djur dit de låter djur som är skadade, övergivna eller som har ratats av djurindustrin för att de inte är tillräckligt produktiva komma.  

You are what you eat: A Twin Experiment

I den här nyproducerade amerikanska dokumentärserien får 22 stycken genetiskt identiska tvillingpar testa olika dieter. Den ena tvillingen får äta en strikt vegansk kost medan den andra får äta blandkost. Under experimentets gång undersöker forskare hur kosten påverkar dem. Intressant studie för att se om det ligger något i påståendet om att en vegansk kost också är nyttigare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV