Radar · Utrikes

Assange sjuk – inte på plats i rätten

Vad som kan bli en sista juridisk strid för att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska slippa bli utlämnad från Storbritannien till USA har inletts.

Men huvudpersonen själv är inte på plats i domstolen: Han är sjuk.

– Han mår inte bra i dag, han kommer inte, sade advokat Edward Fitzgerald inför domarna i London om sin fängslade klient.

53-åringens advokater kommer under tisdagen och onsdagen be högt uppsatta domare ge grönt ljus för ännu ett överklagande av utlämningsbeslutet. Besked kan komma under förhandlingarna men också dröja några veckor.

Misslyckas Assange finns dock ännu en eventuell utväg för australiern, då han kan överklaga till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) i Strasbourg. Men det anses inte helt säkert att brittiska myndigheter väntar med en utlämning tills en sådan process är klar.

I USA väntar bland annat ett spionåtal. Assange anklagas för att via Wikileaks ha publicerat hundratusentals läckta dokument om bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan.

Assange sitter sedan fem år tillbaka i det brittiska Belmarsh-fängelset. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt för att få asyl.