Radar · Miljö

Årets första trana siktad vid Hornborgasjön

Nu börjar tranorna komma.

Ett säkert vårtecken har skymtats vid Hornborgasjön. Under tisdagsförmiddagen syntes årets första trana. 

– Vårens första trana är alltid efterlängtad! Vi är många som längtat efter våren och nu är det, förutom alla flyttfåglar, även många besökare som hör av sig till oss och vill komma hit. Det är ett minst lika roligt vårtecken som själva tranan, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön, i ett pressmeddelande. 

Det var Lasse Karlsson som jobbar intill Dagsnäs i södra delen av Hornborgasjön som såg tranan. Den gick och letade mat i närheten av Trandansen.

– Jag längtar till våren så jag blev glad över att se den. Men även om vårens tranor är häftiga att sе tycker jag att hösten är ännu mer magisk. Då ser jag flockar av tranor lyfta i soluppgången och sedan stora flockar flyga ut till sjön när solen går ner, säger Lasse Karlsson.

Från att den första tranan skådats brukar det ta ett par veckor innan de stora mängderna tranor samlas vid sjön. 

Fakta: Tranorna vid Hornborgasjön

Tranorna har troligen rastat vid Hornborgasjön i tusentals år. Sjön är en bra rastplats för tranorna på sin väg norrut. Det tar ungefär en dag för tranorna att flyga från norra Tyskland till Hornborgasjön.

Tranorna dansar för att stärka bandet mellan honan och hanen i ett par. Dansen kan ske närsomhelst under dagen och varar oftast bara en kort stund.

Tranorna syns vid sjön från gryning till skymningen. Allra mäktigast brukar det vara att se tranorna på morgnarna.

Källa: Länsstyrelsen Västra götaland
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV